hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yenişehirli çiftçinin yüzü şekerpancarıyla gülüyor

    Yenişehirli çiftçinin yüzü şekerpancarıyla gülüyor
    expand

    Yenişehirli çiftçinin yüzü şekerpancarıyla gülüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gürhan ADANA/YENİŞEHİR,(Bursa),(DHA)- BURSA’nın Yenişehir ilçesinde hasada başlayan pancar ekicileri, üründeki yüksek şeker oranı ile rekolte artışının sevincini bir arada yaşıyorlar.

    Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Sadi Aktaş, pancar hasadına önceki gün başlandığını belirtti. Tarlalardan toplanıp teslimatı yapılan pancarlarda şeker oranını gösteren polar miktarının geçen yıla göre yüksek çıktığını anlatan Aktaş, “Yıl boyunca hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesi pancardaki şeker oranının yükselmesini sağladı. Geçen yıl olumsuz hava koşulları yüzünden şeker oranı 10-11 polar olarak ölçülmüş ve ödemeler bu değerler üzerinden yapılmıştı. Önceki gün başlayan hasatta ise şeker oranının 14,5 ile 15 polar arasında değiştiği görülüyor” dedi.

    VERİM DE ARTTI

    Şeker oranını gösteren polar miktarındaki yükselişin yanı sıra 1 dönümden elde edilen verimin de arttığını vurgulayan Aktaş, çifte sevinç yaşandığını kaydetti. Aktaş, “Geçen yıl arazinin mevkiine göre 1 dönümden 8 ile 12 ton arasında pancar toplanmıştı. Bu yıl ise aynı arazilerdeki rekoltenin 8 ile 15 ton arasında değişeceğini tahmin ediyoruz. İlçe genelinde toplam rekoltenin 9 bin tona ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Önceki gün sökümlerle birlikte teslimatların yapılmaya başlandığını ifade eden Aktaş, “Teslimatı yapılan ilk ürünler göz önüne alınınca şekerpancarı ekicileri bu yıl para kazanacak” diye konuştu. Yenişehir’de toplanan pancarlar, kamyonlarla Susurluk Şeker Fabrikası’na taşınıyor. Pancar alım kampanyası her yıl kasım ayı sonunda tamamlanıyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow