hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Erdoğan'dan Bosna'ya anlamlı ziyaret

    Başkan Erdoğandan Bosnaya anlamlı ziyaret
    expand

    Başkan Erdoğan'dan Bosna'ya anlamlı ziyaret

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇANAKKALE'nin Biga ilçesi Belediye Başkanı AK Partili Bülent Erdoğan ve beraberindeki heyet, Srebrenitsa Soykırımı’nın 24'üncü yıldönümünde Bosna Hersek'te düzenlenen anma programına katıldı.

    Srebrenitsa Soykırımı’nın 24'üncü yıldönümünde Zavidovici Belediye Başkanı Haşim Mujonovic’in resmi davetlisi olarak Bosna Hersek'e giden Biga Belediye Başkanı AK Partili Bülent Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı anma programına katıldı. İlk yurt dışı ziyaretini Srebrenitsa Soykırımı anma programı kapsamında Bosna Hersek'e gerçekleştiren Biga Belediye Başkanı AK Partili Bülent Erdoğan, beraberindeki heyetle Biga için ticari ve kültürel görüşmeler gerçekleştirdi.

    Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan'da da bir dizi temaslarda bulundu. Bosna Hersek'teki Srebrenitsa Soykırımı anma programı ve Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan'daki temaslarda Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği başta olmak üzere STK’lar ve iş adamlarından oluşan heyette hazır bulundu. Heyet temasları sırasında Osmanlı’dan günümüze miras kalan köyleri gezdi, eserleri inceledi.

    Ziyaretin ilk durağı Bulgaristan’ın Filibe şehri olurken, Bulgar-Türk İş Adamları Derneği (BULTİŞ) ve Sofya’daki Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) başkan ve yöneticileriyle bir araya gelindi. Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ve kültürel çalışmalar konuşulurken, başta Sofya ve Filibe şehirleri olmak üzere Biga ile yapılabilecek faaliyetler üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu. Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan günün anısına hediye takdim ederken, görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diledi.

    Bosna Hersek programı başkent Saray Bosna’daki Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabristanının ziyaret edilmesiyle başladı. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak’ın eşlik etmesiyle ülkenin tarihi Mostar şehri, Osmanlı’dan günümüze ulaşan Türk köyü olan Poçitel ve dervişlerin mekanı olarak bilinen Buna nehrinin doğduğu yer olan Sarı Saltuk’un kurmuş olduğu Alperenler (Blagay) Tekkesi ziyaret edildi. Tarihe tanıklık edilmesi ve verimli incelemelerin ardından Zavidovici şehrine hareket edildi. Zavidovici Belediye Başkanı Haşim Mujonovic’ın karşıladığı Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve heyet ilk ziyaretini şehitliğe gerçekleştirdi. Zavidovici bölgesinde katledilerek şehit edilen 1015 masum insanın kabirlerinin bulunduğu şehitlikte bizzat Zavidovici Belediye Başkanı Haşim Mujonovic bilgilendirme yaptı. Şehitlikteki beş kabirde Türklerin yer aldığı, birinin ise İdriskoru Köyü’nden Tuncay Kurtul’a ait olduğu bilgisi heyeti daha da hüzünlendirdi.

    Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve Zavidovici Belediye Başkanı Haşim Mujonovic arasında geçen sıcak görüşmenin ardından Erdoğan Mujonovic’a plaket takdim etti. İki başkan iki şehir arasında kardeş şehir protokolünün görüşülmesi ve kültürel faaliyetlerin gerçekleşmesi için işbirliğinin sağlanmasında mutabık kaldı.

    Srebrenitsa soykırımı anma programlarına Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Güneş, Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergün Erkap ve STK yöneticileri katıldı. Soykırıma uğrayan 8 bin 372 kişi için Potoçari Köyü’ndeki Akü Fabrikasında yapılan anma programına Türkiye’yi temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da katılım sağladı. Anıt mezarların bulunduğu alana çiçek bırakılarak dualar edildi. Başkan Erdoğan, anı defterini imzalayarak, Boşnak milletinin en derin yarası olan Srebrenitsa soykırımını kınadığını ve kardeşlerinin acısını paylaştığını tarihe not düştü.

    Anma programlarının ardından Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Bihaç Kanton Başbakanı Mustafa Ruzniç ve Bihaç Belediye Başkanı Nisvet Yusiç ile bir araya geldi. Kanton Başbakanı Ruzniç Türkiye ile Bosna’nın kardeş olduğunu belirterek Bihaç ile yapılacak ticari ve kültürel çalışmalara imza atmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Başkan Erdoğan ile Başkan Yusiç arasında gerçekleşen görüşmede kardeş şehir protokolünün gündeme getirilmesi ve kültürel faaliyetlerin gerçekleşmesi için işbirliğinin sağlanması değerlendirildi. Başkan Erdoğan, Kanton Başbakanı Ruzniç ve Başkan Yusiç’e Türk ve Bosna bayraklarının yer aldığı fincan takımı ve plaket takdim etti.

    Dönüş programında ise heyet, Makedonya’daki Mustafa Kemal Atatürk’ün öğrenim gördüğü Askeri İdadi binasını ve Yunanistan’ın Selanik şehrinde bulunan Atatürk Evini ziyaret etti.

    Ziyaretlerin kültürel ve ticari başlıklar altında sağlandığını belirten Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Nihai programımız kardeş Boşnak milletinin en derin yarası olarak tarihteki yerini alan Srebrenitsa soykırımı kurbanlarını anmak ve kardeşlerimizin acısını paylaşmak oldu. Srebrenitsa Soykırımı’nın 24. yıl dönümünde Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen cenaze törenine katıldık. Avrupa’nın orta yerinde şehit edilen 8 bin 372 Boşnak kardeşimizi saygı ve rahmetle andık. Aynı zamanda Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya ve Yunanistan’ı kapsayan ziyaretlerimizde heyetimizdeki katılımcılarla birlikte ticari ve kültürel görüşmeler sağladık. Biga’mızı anlattığımız ikili ve heyet görüşmelerinde şehirler arası etkileşimin gelişmesi için önemli kararlar aldık. Davetleri için Zavidovici Belediye Başkanı Haşim Mujonovic başta olmak üzere, Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği’miz ile tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tarihimize, kültürümüze ve kardeşliğimize sahip çıkacak, acılarımızı paylaşacağız” dedi.

    Ayhan AKKAYA/BİGA(Çanakkale) (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow