hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Gökhan, Sosyal Konutlarda hak sahipleriyle bir araya geldi

    Başkan Gökhan, Sosyal Konutlarda hak sahipleriyle bir araya geldi
    expand

    Başkan Gökhan, Sosyal Konutlarda hak sahipleriyle bir araya geldi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Belediyenin girişimleriyle İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan Sosyal Konutlar mevkiine yönelik düzenlenen Kentsel Yenileme Projesine ilişkin son durumu paylaşmak üzere, bölgedeki hak sahipleriyle buluştu.

    Çataltepeliler Derneği Lokali’nde gerçekleşen toplantıya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin, İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal Albayrak, Emlak ve İstimlak Müdürü Zeki Çakır, İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Özkan Vural başta olmak üzere Mahalle Meclisi temsilcileri ile hak sahipleri katıldı. Başkan Gökhan, 860 konutun bulunduğu Sosyal Konutlar mevkiinin depreme dayanıklı ve günümüz koşullarına uygun olarak, ayrıca hak sahiplerinin mağdur edilmeden yenilenmesine yönelik çalışmaları başlatılan Kentsel Yenileme Projesi kapsamındaki son durumu hak sahipleriyle paylaştı.

    Başkan Gökhan, “Burada ilk toplantıyı 31 Ekim 2013 yılında yapmışız ve 400 kişi katılmış. Toplantıda ne yapacağımızı anlatmışız. Sizlerin de oluruyla, bu alanda imar plan revizyonu yaptık. Sonrasında da proje yarışması yaptık. Sizlerin de katılımı ile proje kabul edildi. Bunun üzerine bir iletişim ofisi açtık ve yüz yüze görüşmeler yapıldı. Sonuç itibari ile görüşmelerin ardından 855 kişiden aşağı yukarı 39 hak sahibi hariç, diğer kişiler ile anlaşmıştık. Son olarak burada 22-23 Aralık 2016 tarihlerinde durum değerlendirmesi toplantısı yaptık. Kim evet dedi, kim hayır dedi, hepsini anlattık ve bunu sizler ile paylaştık. Sonrasında sizlerden vekaletname alma noktasında harekete geçtik. Bu arada yapılan tapu incelemelerinde 860 konutun 296 tanesinde çözülemeyecek şerhler çıktı. Bunlarda banka ve kurumların ipotekleri var, resmi kurumların şerhleri var, miras sorunları var. Bununla birlikte devam eden hukuki süreçler olduğu tespit edildi ve bu işlem 2017 yılı içerisinde durduruldu. Biz de durumu inceledik ve ikinci bir alternatif bulduk. Bu da, bu alanın riskli alan olarak ilan edilmesi oldu. O zaman da şöyle bir durum ile karşı karşıya kalınıyor; diyelim ki bu konutlardan bir tanesinin ipoteği, haczi kaldırılamıyor. Burayı riskli alan ilan ettiğimiz zaman, buradaki şerhler hak sahibinin üzerine geçiyor ve buradaki bütün sıkıntılar çözülüyor ve bu işin olmasına engel bir durum kalmıyor. Bunun üzerine 2017 Aralık meclisinde oy birliği ile karar aldık ve bu alanın riskli alan olarak ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat ettik.  Şu anda dosyamız genel müdürün önünde. İlgili teknik uzmanlar tamam dedi, başka bir şey istemedi. Genel müdür bunu onayladıktan sonra Bakanlar Kuruluna gidilecek, Bakanlar Kurulu da bu alanları riskli alan ilan ettikten sonra süreç başlayacak” dedi.

    Başkan Gökhan, “Bu süreçten sonra Bakanlığın bize yetki devri yapması için başvuru yapacağız. Yani burada bu konuda çalışmaya başlayın diyecek. Sonra planları bakanlıkla birlikte işbirliği içerisinde yapacağız. Daha önce başka yerlerde riskli alan ilan edilmesi için müracaat edilip, işlemler daha sonra yapılıyordu. Biz bütün işlemleri tamamladık. Yani Bakanlar Kurulu’ndan kararın çıkmasının ardından yapılması gereken işlemleri dahi tamamladık. Bakanlar Kurulu’nun kararının ardından hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başlayacağız. Şu anda geldiğimiz nokta, bu alanın Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan olarak ilan edilmesi” diye konuştu.

    Başkan Gökhan, projenin Belediye tarafından yapılabileceğini kaydederek, “Son geldiğimiz noktada ülkede bir kriz var. Maalesef inşaat sektörü de bu durumdan çok fazla etkilenmiş durumda. Eskiden kat karşılığı iş yapmak için milletin peşinden koşarlardı. Yüzde elli hak sahibine daire verme şartı ile arsaları almaya çalışırlardı. Şimdi ellerindeki arsaları dahi iade ediyorlar. Peki burada ne olacak? Burada dörtte birlik oranda bizim de toprağımız var. Yüzde 76’sı vatandaşın, yüzde 24’ü bizimse burada inşaatı biz yaparız. Nasıl yapacağız? Örneği var mı? Var. Çağdaş Kent’i, Barış Kent’i, Özgür Kent’i yaptık. Döner sermayemiz vardı, biz de yaptık. Döner sermayemiz duruyor. Burada müteahhit kârını da vermemiş olacağız. Yine bize ait olanları da orta gelirli insanlardan katkı alarak, onları kredilendirerek, bankalarla anlaşarak, onları da ev sahibi yapacağız. Böylelikle burada bulunan insanları buradan göndermeden ya da çaresiz bırakmadan işi çözebiliriz. Projemiz de hazır. Yeniden bir proje hazırlamamıza da gerek olmadan, sizlerin de katılımı ile bu işi yapabiliriz” şeklinde konuştu.

    Başkan Gökhan, “Kararın Nisan ayı içerisinde Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini varsayarsak, 6 ay içerisinde işe başlamış olmayı hedefliyoruz. Hedefimiz en kısa sürede bu işi çözmek. Yeter ki Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilsin. Sonuçta bir yapım ihalesi olacak. Bunun masraflarını biz karşılayacağız. Sizlerden herhangi bir ücret talep etmemiz söz konusu değil. Sizin haricinizdeki, bize ait olan daireleri alacak olan kişilerin katkısını alacağız. Riskli alan ilan edilince bankalardan da düşük faizli kredi imkanları oluşabilecek. Yeni ev sahibi olacak insanları da bunlardan faydalandırarak, kısa bir süre içerisinde, fazla aksatmadan bu işi çözebiliriz” dedi.

    Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından toplantı, hak sahiplerinden gelen soruların yanıtlanması ile son buldu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow