hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Isparta'da gördüğü lavantaları memleketinde üretmeye başladı

    Ispartada gördüğü lavantaları memleketinde üretmeye başladı
    expand

    Isparta'da gördüğü lavantaları memleketinde üretmeye başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ramazan SARICI/ÇANKIRI, (DHA)- ÇANKIRI'nın Eldivan ilçesinde Gülistan Çalıkıran Çoğalan, Isparta'da gördüğü lavanta bahçelerinden etkilenerek memleketinde lavanta üretimine başladı.
    Eldivan'da yaşayan evli ve bir çocuk annesi Gülistan Çalıkıran Çoğalan, 2 yıl önce televizyondan izlediği Isparta'daki lavanta bahçelerinden etkilenip, üretimini yapmaya karar verdi.  Çoğalan, bir süre sonra eşinin desteği ile kendilerine ait arazide deneme amaçlı 100 kök lavanta dikti. Bir süre sonra lavantaların hasadını yapan Çoğalan, ilk ürünlerini lavanta yağı ve hediyelik olarak kullandı. Deneme amaçlı diktiği lavantalardan olumlu sonuç alan Çoğalan, gelecek yıl 20 dönümlük arazinin tamamında lavanta üretimi yapmayı hedefliyor.
    Çoğalan, Isparta'daki lavanta bahçelerini görünce çok hoşuna gittiğini belirterek, "Eşimle birlikte karar verdik. Tarlamızda deneme yaptık, lavantaları yetiştirdik. Baya gelişti ve büyüdü. Deneme üretimimiz tuttu. Lavantanın yağı, kolonyası, kremi, kurusu değerlendiriliyor. Yağı faydalı. Büyük alanımızda daha çok yetiştirebilirsek bunları yapmayı planlıyoruz. Burada hiç bilinmiyor. Eldivan'da ilk yapan da biziz. Şu anda ben bunları kurutuyorum. Yağını yaptım kendim, onu kullandık. Hediyelik olarak kese şeklinde hazırladım, arkadaşlarımıza hediye ediyoruz. Lavanta üretimini geliştirmeyi istiyoruz. Burada insanlar fotoğraf çekinsin, vakit geçirsin istiyoruz. 20 dönümlük arazimizde de gelecek yıl yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow