hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Denizli'nin deprem tarihi kültür yayınlarında

    Denizlinin deprem tarihi kültür yayınlarında
    expand

    Denizli'nin deprem tarihi kültür yayınlarında

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DENİZLİ Büyükşehir Belediyesi'nin kültür yayınlarından Denizli Hayat, bu sayısında depremleri kaleme aldı. Denizli'nin binlerce yıllık deprem tarihini gözler önüne seren dergi, 1700'lü yıllardan itibaren yaşanan afetleri belgeleriyle anlattı.

    Kentin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ile kent yaşamına dair her ayrıntıyı 2006 yılından itibaren kaleme alan Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin kültür yayınlarından Denizli Hayat, son sayısında depremleri işledi. Bu sayısının içeriğinde Denizli'nin binlerce yıllık deprem tarihini gözler önüne seren yayın, 1700'lü yıllardan itibaren yaşanan büyük afetleri belgeleriyle anlattı. Denizli ve çevresinin sadece antik çağlarda değil, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de irili ufaklı onlarca doğal afetle sarsıldığı ve bunlar da kentin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatının olumsuz yönde etkilendiği bildirildi. Dosya haberin altlığını ise, Başbakanlık Devlet Arşivlerindeki yüz binlerce belge arasından Denizli ile ilgili 72 bin belgeyi gün yüzüne çıkartan Denizli Büyükşehir Belediyesinin Denizli Kent Arşivi'nde topladığı çalışmalar oluşturdu.

    1717 DEPREMİNDE DENİZLİ YERLE BİR OLDU

    Denizli Kent Arşivi'nde bulunan belgelerde bahsedilen tüm afetler kent tarihi açısından oldukça önem taşıyor. Denizli'de 19 Kasım 1717 tarihinde yaşanan en büyük depremde kentteki tüm binaların yerle bir olduğu, tarihi Kaleiçi Çarşısı'nın tamamen yıkıldığı ve 6 bin insanın yaşamını yitirdiği anlatılıyor. Bugün bile Denizli'de bulunan Hierapolis, Laodikeia, Colossae ve Tripolis antik kentlerinde doğal afetlerin en çarpıcı şekli ile gözler önüne serildiğine dikkat çekilen araştırmada 1717, 1899, 1900, 1924 ve 1926 yıllarında meydana gelen afetlere dikkat çekiliyor.

    Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow