hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dicle Elektrik'in koruma projesi kelaynak sayısını artırdı

    Dicle Elektrikin koruma projesi kelaynak sayısını artırdı
    expand

    Dicle Elektrik'in koruma projesi kelaynak sayısını artırdı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİYARBAKIR, (DHA)- TÜRKİYE'de sadece Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi sınırları içindeki Fırat Vadisi'nde yaşam alanı bulan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kelaynak kuşlarının sayısı Dicle Elektrik'in 'Kelaynakları korumu projesi' ile 42'den 285'e yükseldi.

    Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi sınırları içerisindeki Fırat Vadisi'nde yaşayan ve bölge kültüründe bereketin sembolü olarak kabul edilen kelaynak kuşları kanat açıklıkları geniş olduğu için elektrik direklerine konup havalanırken akıma kapılarak telef oluyordu. Dicle Elektrik tarafından 2018 yılında hayata geçirilen projeyle vadide yer alan ve kuşların daha çok göç zamanında konup kalktığı elektrik direkleri izole edildi. Alınan tedbir sayesinde hayatta kalan kelaynak kuşlarının sayısı 42'den 285'e kadar yükseldi.

    'TEHLİKE ALTINDA KATEGORİSİNE DÜŞÜRÜLDÜ'

    Kelaynak kuşlarının neslinin yeniden artmaya başlamasının çok sevindirici olduğunu belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, aldığı koruma önlemleri için Dicle Elektrik'e teşekkür etti. Erdoğan, "Kelaynaklar yapılan koruma çalışmaları sonucunda bugün 120 çiftin üzerinde nüfusa sahip. Bu nedenle kırmızı liste statüsü 'Yok olmak üzere' iken 2018'de ilk defa 'Tehlike altında' kategorisine konarak bir derece düşürüldü" dedi.

    'Bölgemizin tanıtımına da katkısı var'

    Kelaynakları korumak için hayata geçirilen izolasyon çalışmalarını yöneten Dicle Elektrik Dağıtım A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün de projenin hayata geçirildiği bölgede akıma kapılıp ölen kuş olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

    "Uygulama sonuçlarını takip ederken bu bölge dışında Mayıs ayında bir akıma kapılma olayı yaşandığını öğrendik. Bu nedenle izolasyon projesinin kapsama alanını biraz daha genişletmek için çalışıyoruz. Amacımız bölgemizin tanıtımına da katkısı olan kelaynakların neslinin tükenmesini önlemektir."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow