hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dicle Elektrik'ten ödenmeyen borç açıklaması

    Dicle Elektrikten ödenmeyen borç açıklaması
    expand

    Dicle Elektrik'ten ödenmeyen borç açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selim KAYA/ DİYARBAKIR, (DHA)- MERKEZİ Diyarbakır'da bulunan ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin enerji ihtiyacını karşılayan Dicle Elektrik, borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle elektrikleri kesilen Mardinli çiftçilere ilişkin açıklama yaptı. Dicle Elektrik, borçların ödenmesi halinde abonelere yeniden enerji verileceğine dikkat çekti.
    Dicle elektirk, son günlerde basın yayın organlarında, sosyal medyada ve farklı platformlarda, hizmet bölgelerinde yer alan Mardin’de tarımsal sulama yapan çiftçilerin elektriğinin haksız yere kesildiği ve mağduriyet oluştuğu şeklindeki haber ve yorumlara ilişkin bir basın açıklaması yaptı.
    "Gelişmeleri üzülerek takip ediyoruz" denilen açıklamada, özelleştirmenin yapıldığı 2013 yılından beri hizmet bölgelerinde 3 milyar liranın üzerinde yatırım yaparak 2 milyona yaklaşan aboneye elektrik hizmeti verdiklerine dikkat çekildi. Şirketlerinin binlerce insana iş ve ekmek sağladığına değinen açıklamada, şöyle denildi:
    "Saygıdeğer kamuoyunun bilmesini isteriz ki, bahse konu olan elektrik kesintisi ne Covid-19 pandemi süreciyle ilgilidir ne de bugünün konusudur. Hizmet bölgemizde yer alan Mardin’de 6173 tarımsal sulama abonesinin uzun yıllardır ödenmeyen ve bu nedenle birikmiş borcu Mart 2020 itibarıyla 1 milyar 342 milyon liraya ulaşmıştır. Şirketimiz, bölgemizde bir yandan kayıt dışı elektrik tüketimine karşı mücadele verirken, diğer yandan çiftçilerimize elektrik faturalarını ödemeleri için borç yapılandırması, gecikme cezası indirimi ve taksitlendirme gibi ciddi kolaylıklar sağlamaktadır. Bunun da ötesinde, ödeme yapan çiftçilerimizin faturalarının yaklaşık yarısının da tarımsal destek programı çerçevesinde devletimiz tarafından karşılandığını da belirtmek isteriz. Söz konusu tüm bu kolaylıklar, borçlarından dolayı elektrikleri kesilen abonelerimize yıllardır, defaten teklif edilmiş, maalesef bu abonelerimizden hiç karşılık alınamamıştır. Dağıtım hizmetini sürdürülemez noktaya getiren bu durum karşısında zorunlu olarak enerji kesintisi yapmak durumunda kalınmıştır. Buna rağmen belirtmek isteriz ki, elektriği kesilen tarımsal sulama abonesi sayısı 1500 civarındadır, bu rakam toplam tarımsal sulama abone sayımızın sadece yüzde 5’ine tekabül etmektedir ve bu aboneler borç rakamları nispeten büyük abonelerdir. Borçların ödendiği noktadan itibaren bu abonelerimize yeniden elektrik vermeye hazırız. Borçlarını ödemek isteyen abonelerimize, daha önce olduğu gibi bundan sonra da, gecikme cezası indirimi ve taksitlendirme gibi imkanlar sunulacaktır. Elektrik dağıtım faaliyetini bir kamu hizmeti olarak gördüğümüzün ve bunun sorumluluğuyla hareket ettiğimizin herkes tarafından bilinmesini isteriz. Ancak şu da unutulmamalıdır ki şirketimiz, elektriği belirlenen fiyatlar üzerinden piyasadan peşin satın alarak tüketiciye ulaştıran, tüketicisinden ise sattığı elektriğin ücretini uzun vadede tahsil eden bir serbest piyasa şirketidir. Şirketimizin sağladığı kolaylıkların uzun yıllara yayılan bir istismara dönüştüğü noktada, enerji arzını sürdürülebilir kılmak ve borçlarını düzenli ödeyen abonelerimizin hukukunu korumak adına gereken önlemleri almaktan çekinmeyeceğiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow