hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiftçilere, 'ekim nöbeti' uyarısı

    Çiftçilere, ekim nöbeti uyarısı
    expand

    Çiftçilere, 'ekim nöbeti' uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılında başlatılan ekim nöbeti uygulaması hakkında konuşan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticinin aynı ürünü 3 yıl arka arkaya ekmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Aynı yıl çeltik hariç diğer ürünlerde 3 yıl arka arkaya aynı ürün ekilemiyor. Ekildiği takdirde destekten faydalanamıyorsun. Bu nedenle üreticimiz çok dikkatli ve bilinçli olmalı" dedi.

    Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ekim nöbeti uygulaması hakkında konuştu. Uygulama kapsamında, aynı ürünün 3 yıl arka arkaya ekilmesi durumunda o üründeki destekten faydalanılamayacağını hatırlatan Arabacı, üreticinin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Arabacı, uygulamanın örtü altı üretimler ve çeltik ürününü kapsamadığını kaydederken, toprağın verimliliği açısından 3 yıl aynı ürünü arka arkaya ekmenin sağlıklı bir yol olmadığını söyledi.

    2018 yılında  başlayan uygulamanın üçüncü yılına girildiğine vurgu yapan Arabacı, üreticilerin özellikle bu yıl ekim yaparken ekim nöbeti uygulamasına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Arabacı, "Aynı yıl çeltik hariç diğer ürünlerde 3 yıl arka arkaya aynı ürün ekilemiyor. Ekildiği takdirde destekten faydalanamıyorsun. Ürünü değiştirmek gerekiyor. Üreticimizin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de bu konuda bilgilendirme yaptı. Biz de Edirne Ziraat Odası olarak bütün çiftçilerimizi bilgilendirdik. Zaten aynı ürünü 3 yıl arka arkaya ektiğinizde verim kaybı yaşayabiliyorsunuz. 3 yıl arka arkaya aynı ürünü ekmek de çok doğru bir uygulama değil. Hem ürünün, hem de toprağın verimliliği açısından ürünü değiştirmek gerekiyor" dedi.

    Arabacı ayrıca söz konusu uygulamayla, toprağın korunması ve verimliliğin arttırılmasının hedeflendiğini söyledi.

    EKİM NÖBETİ UYGULAMASI

    Tarım ürünlerinin yeterli, kaliteli ve uygun maliyetlerde üretimi, tarımsal üretim yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunması ile sürdürülebilir tarım için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ekim nöbeti uygulamasına göre; 2018 üretim yılı baz alınarak aynı parsele üst üste aynı ürünün ekimini yapan çiftçiler, 2020 yılında mazot, gübre ve diğer bitkisel üretim destekleri alamayacaklar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow