hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DSİ: Edirne'de 6 baraj ve 34 gölet inşa ettik

    DSİ: Edirnede 6 baraj ve 34 gölet inşa ettik
    expand

    DSİ: Edirne'de 6 baraj ve 34 gölet inşa ettik

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    EDİRNE,(DHA)- DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Edirne'de 6 baraj ve 34 gölet inşa edildiğini açıkladı.

    DSİ, Edirne  ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşların içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, yazılı açıklamasında "Edirne ilimize son 17 yılda  6 baraj 34 gölet inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduk. Bu barajların en önemlilerinden biri Hamzadere Barajı'dır. 2011 yılında hizmete aldığımız Hamzadere Barajı'ndan sağlanacak su ile 335.640 dekar arazi sulu tarıma kavuşturulacaktır. Hizmete alınan diğer önemli barajlardan biriside Çakmak Barajı'dır. 2015 yılında hizmete aldığımız bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanacak ve 522.000 dekar arazi sulanacaktır. Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Edirne'de kalkınmayı hızlandıracak, ilde sulamayı ve ziraatı geliştirecek 3 baraj 2 adet gölet daha inşa ediyoruz" dedi.

    Edirne deyince akla geniş ve bereketli topraklar geldiğini ifade eden Aydın, "Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 49 adet çok önemli sulama tesisi inşa ettik. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 455.990 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 263 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. Edirne'mizin en önemli ve büyük sulamalarından olan ve 273.350 dekar sulama alanına sahip Hamzadere Barajı sulamasının inşaatına 2013 yılında başladık ve yüzde 75 mertebesinde gerçekleşme sağlayarak şu ana kadar 116.570 dekar tarım alanı sulamaya hazır hale getirilmiştir. Trakya'nın GAP'ı olarak bilinen ve 164.530 dekar sulama alanına sahip Çakmak Barajı sulaması inşaatında bugüne kadar yüzde 8'lik gerçekleşme sağlanmıştır. Sulamaya açtığımız alanların yanı sıra sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 13 sulama tesisi projesi ile 366.940 dekar mümbit arazinin daha sulamaya açılacak" diye konuştu.

    'EDİRNE'NİN İCME SUYU MESELESİNİ ÇÖZDÜK'
    DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, tamamlanan içme suyu tesisleri ile Edirne'ne de 329.755 kişinin ihtiyacını karşıladıklarını belirterek,"Yıllık 21,64 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz. Bununla birlikte Kayalıköy Barajı içmesuyu isale hattı ile içmesuyu arıtma tesislerini tamamladık. Edirne'nin 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacak bu tesislerin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız 29 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirmiştir. Diğer taraftan aslında Ergene Havzası'nda son teknolojiye sahip 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ve 2 tane kollektör hattı inşa ettik ve hepsini hizmete aldık. Bu 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinden 2 tanesi, Edirne'dedir. Bu tesisler Uzunköprü ve Keşan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ve Uzunköprü  kollektör hattıdır" dedi.


    Edirne'nin bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu açıklayan Aydın, "Bu kapsamda Edirne'de 120 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; 92 meskûn mahal ve 23.370 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir. Taşkın koruma çalışmalarımız bununla kalmayacaktır. Edirne'de tehlike arz eden bütün dereleri ıslah etmeye kararlıyız. Edirne'yi Meriç Nehri taşkınlarından koruyacak 7.800 metre uzunluğundaki Kanal Edirne Projesinin inşaatı idari imkanlarla yapılarak,  tamamlanmıştır. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ded.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow