hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne'de esnaf 'sicil affı' bekliyor

    Edirnede esnaf sicil affı bekliyor
    expand

    Edirne'de esnaf 'sicil affı' bekliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE İnşaat Sanatkarları Odası Başkanı Tezcan Liznak, koronavirüs salgını dolayısıyla özellikle küçük esnafın zor durumda olduğunu, acilen ek destek sağlanması gerektiğini söyledi. SSK, KDV ve harç gibi ödemelerin en az 1 yıl uzaltılması gerektiğini söyleyen Liznak, en büyük beklentilerinin ise sicil affı olduğunu söyledi.

    Edirne İnşaat Sanatkarlı Odası Başkanı Tezcan Liznak, koronavirüs salgını dolayısıyla özellikle küçük esnafın zor durumda olduğunu ifade ederek devletten ek destek beklediklerini belirtti. İktidar ve belediyelerin salgının konusunda aldığı önlem ve tedbirlerin çok olumlu olduğunu kaydeden Liznak, esnafın SSK, KDV ve harç gibi ödemelerinin 1 yıl uzatılması ve sicil affı talebinde bulundu.

    'KÜÇÜK ESNAFA ACİLEN EK DESTEK SAĞLANMALI'

    Koronavirüs salgınının Türkiye'de geçim sıkıntısı çeken insanlar üzerinde önemli tahribatlar oluşturduğunu ifade eden Oda Başkanı Liznak, "Konunun bir başka mağdurları ise Türkiye de toplanan verginin önemli bir miktarını üstlenen yaklaşık 1,8 milyon esnaf ve sanatkârlarımızdır. Esnaf ve sanatkârlarımızın çok büyük bir bölümü 70 gündür kepenk açamamaktadır. Halkımıza doğrudan mal ve hizmet sunarak geçimini sağlayan esnaf ve sanatkârlarımızın hepsinin bu süreçten olumsuz yönde etkilendiği için acil olarak uzun süreli ek destekler sağlanması elzem ve bir zaruriyet haline gelmiştir. Geçmişten günümüze vatandaşlarımızın zora düştüğü durumlarda elini taşın altına sokan, vatandaşımızın yükünü önemli ölçüde paylaşan küçük esnaf ve sanatkârlarımız çok zor durumdadır" dedi.

    'ÖDEMELER 1 YIL UZATILMALI'
    Kamu bankalarının sağladığı destek kredilerine rağmen esnafa ek destekler sağlanması gerektiğine vurgu yapan Liznak; "Esnafa sağlanan 25 Bin TL’lik kredinin sadece bir kaç aylık kira bedeline elektrik, telefon, vergi harç yükümlülüklerine ancak yettiği, mutlaka hibe krediler ve özel bankaların sağlayacağı kredilerle desteklenmesi artık bir zaruriyet olmuştur. Ayrıca; vergi, SSK, KDV, harç gibi kamu mükellefiyetliğinin gerektirdiği ödemelerin en az 1 yıl uzatılması gerekmektedir. Takipte olan kredi ve icraların 1 yıl durdurulması, esnafın müsadere edilen araç gereçlerinin iade edilmesi, esnaf ve sanatkârlarımıza önemli bir destek sağlayacaktır" diye konuştu.

    'SİCİL AFFI EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ'

    En büyük beklentilerinin ise sicil affı olduğunu sözlerine ekleyen Liznak; "Özel bankaların esnafın kredi başvurularına geçmiş dönem sicillerini önlerine koyup kredi vermemesi önemli bir sorun haline gelmiştir. Esnaflar arasında ki ödeme sürecini düzenleyen ve esnafımıza önemli bir nefes olan çek karnesi talepleri acilen giderilmeli, geniş kapsamlı bir sicil affı getirilmelidir. Bu sicil affı; özel bankaların ve Merkez Bankası kayıtlarından silinmesi, hem esnafımıza hem de piyasalara derin bir nefes aldıracağı en büyük beklentilerden birisidir. Dünya sağlık örgütünün 'mücbir sebep' açıklaması ile bu mağduriyetlerin giderilmesi bakımından tüm kesimleri kapsayacak kararların alınması, esnaf ve sanatkârlar olarak devletimizden en büyük beklentimizdir" ifadelerini kullandı.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow