hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne’de ilk ‘immün plazma’ bağışı alındı

    Edirne’de ilk ‘immün plazma’ bağışı alındı
    expand

    Edirne’de ilk ‘immün plazma’ bağışı alındı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- TÜRKİYE genelinde koronavirüse (Covid-19) karşı yürütülen çalışmalar kapsamında, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk ‘immün plazma’ bağışı alındı. Koronavirüsü yenmesinin üstünden 14 gün geçen üniversitede çalışan bir öğretim görevlisi gönüllü bağış yaparak, hastalara umut oldu.

    Koronavirüse karşı Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı’nın yürüttüğü immün plazma tedavisi kapsamında Edirne’de ilk bağış Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi.  Edirne’deki ilk bağışçısı, yine Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde görevli bir hekim-öğretim üyesi oldu. Covid-19 tedavisi tamamlanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli hekim-öğretim üyesi, hastanenin Terapötik Aferez Ünitesi’ne gönüllü olarak başvurarak, plazma bağışında bulundu.

    TESTLERİ NEGATİF ÇIKTI, 14 GÜN SONRA GÖNÜLLÜ BAĞIŞÇI OLDU

    Tanı ve tedavinin ardından test sonuçları “negatif” çıkmış ve klinik tam iyileşmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş bağışçıyla yapılan ilk immün plazma toplama işlemi, hastanenin Transfüzyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Öğr. Üyesi H. Onur Kırkızlar’ın yönetiminde, Teknik Sorumlu Sağlık Teknisyeni Atacan Keskin, Sağlık Teknisyeni Mustafa Konak, Sağlık Teknisyeni İnci İşbilen ve Hemşire Saniye Yürük tarafından gerçekleştirildi. 

    PLAZMALAR TEDAVİDE KULLANILMAK ÜZERE SAKLANACAK

    Uzun süre, Bölgesel Kan Merkezi ve Terapötik Aferez Merkezi olarak da hizmet veren Trakya Üniversitesi Hastanesi, Türk Kızılayı’nın Edirne’de, terapötik aferez yapabilen Kan Bağışı Merkezi bulunmaması nedeni ile İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde, gönüllü bağışçıların immün plazma bağışı yapabilecekleri bir merkez olarak görev yapacak.  Gönüllüler tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan başvuruların Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne yönlendirilmesiyle, Terapötik Aferez Merkezi’nde, iyileşerek bağışıklık kazanmış olan kişilerden alınacak kan örnekleri, aferez yöntemiyle plazmaya ayrılacak ve gerekli testler yapıldıktan sonra tedavi amaçlı kullanılmak üzere saklanacak.  

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow