hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne'de köylüye 'doğal gübre'

    Edirnede köylüye doğal gübre
    expand

    Edirne'de köylüye 'doğal gübre'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olgay GÜLER/EDİRNE,(DHA)- EDİRNE  Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Türkiye genelinde aile işletmelerinde ilk denebilecek bir uygulamaya imza atarak çiftçiyi kimyasal sanayi gübresinden kurtarmaya hazırlanıyor. Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez, yakın süreçte getirecekleri Katı Gübre Dağıtım Makineleri ile köylerdeki herkesin yararlanabileceği doğal gübreleme sistemine geçeceklerini, böylelikle hem maliyetin düşeceğini hem de verimin artacağını ifade etti.

    SÜTÜB  Başkanı Mustafa Suiçmez, yaptıkları projeyle birlik bünyesinde 7 adet Katı Gübre Dağıtım Makinesi aldıklarını, merkez ve Süloğlu'na bağlı köylerde isteyen tüm çiftçilerin bu sistemden yararlanarak doğal hayvansal gübreyi tarlasında kullanabileceğini ifade etti. Suiçmez, söz konusu sistemle hem çiftçinin girdi maliyetinin düşeceğini, hem de yapısı bozulan toprağın tekrar canlanarak verimin artacağını kaydetti.  Söz konusu makinelerin bu ay içerisinde birliğe teslim edileceğini söyleyen Suiçmez, "Türkiye genelinde başta üzere olmak bölgemizde de hayvansal atıklardan yani gübrelerden çok az faydalanıyorduk. Yüzde 15 kadar bir fayda sağlayabiliyorduk. Köylere gittiğimizde görürüz, köyün girişinde gübreler çürümeye terk edilmiş durumda bırakılıyor. Ya da tarlalara yayılmaya çalışılıyor ama o da yanlış yapıldığından tarlaya zarar dahi verebiliyor. Bu hayata geçireceğimiz sistemi Avrupa 40 yıldır kullanıyor. Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır kullanılıyor. Bu sistemler pahalı olduğu için köylerde aile işletmelerinin almaları zor. Bu yedi makinenin toplamda bedeli 350 bin TL civarında. Yani bir aile işletmesinin veya köyün toplanarak alması çok zor" dedi. 

    Söz konusu projeyi hayata geçirmek için 1 yıldır çaba sarfettiklerini ifade eden Suiçmez, yapılacak doğal gübremeyle verim artışının da maksimum düzeyde olacağını belirtti. Suiçmez, "Biz bunu birlik yönetimi olarak hayal etmiştik. En başta Edirne Valisi Ekrem Canalp'e teşekkür ediyoruz. Bu projeyi valimize arz ettikten sonra destek olacağını söyledi ve bu makineleri aldık. Artık yeni sezonda bu çiftlik gübrelerini teknolojiyi kullanıp toprakla buluşturacağız. Bu sistemi kullanan büyük işletmelerin sanayi gübresi kullanımını yüzde elli azalttığını biliyoruz. Aynı zamanda çok iyi bir şekilde verim artışı gözleniyor. Aynı tarlaya iki yıl ardı ardında gübreleme yaparsak sanayi gübresi kullanımı yüzde 15'lere kadar düşecek" ifadelerini kullandı. 

    Katı Gübre Dağıtım Makineleri'nden tüm köylülerin yararlanabileceğini kaydeden Suiçmez, "Üreticinin bu makinelerden yararlanması için üye olma şartı aramıyoruz. Bizim bir görev sahamız var. Edirne merkez ve Süloğlu merkez köylerinde üyemiz olsun olmasın bizden talep geldiğinde bu hizmeti onlara vereceğiz. Tarlanın her metrekaresine denk serpebilen makineler bunlar. Bu makineler son teknoloji ve hayvansal gübreyi en iyi şekilde harmanlayıp toprakla buluşmasını sağlayacak" diye konuştu. 

     
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow