hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne’de çeltik ekili alanlarda damla sulama yöntemi yaygınlaştırılacak

    Edirne’de çeltik ekili alanlarda damla sulama yöntemi yaygınlaştırılacak
    expand

    Edirne’de çeltik ekili alanlarda damla sulama yöntemi yaygınlaştırılacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsal YÜCEL/İPSALA(Edirne),(DHA)-TÜRKİYE'nin çeltik ambarı Edirne’nin İpsala ilçesinde, engebeli ve eğimli arazilerin çeltik tarımına kazandırılması ve su tasarrufu sağlanması amacıyla damla sulama yöntemiyle ekilen çeltiklerin hasadına başlandı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, damla sulama yönteminin çeltik ekim alanlarında yüzde 65-75 civarına çıkabileceği söyledi.

    İpsala ilçesine bağlı Kumdere köyünde çiftçi Ekrem Ege tarafından damla sulama yöntemi ile bu yıl ilk defa ekimi yapılan çeltiklerin hasadı yapıldı. Hasada, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, ziraat odası başkanları ve çiftçiler katıldı. Hasat etkinliğinde İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt bölgede ekimi yapılan damla sulama çeltik ekimi hakkında kısa bir bilgi verdi.

    Bu alanda İpsala’nın ve Edirne’nin geleceğine yeni bir boyut katacak örnek bir etkinliği yaptıklarını belirten Vali Canalp, “Edirne her yıl Türkiye’nin çeltik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor, bu yöntemle bunun çok daha ötelere taşınabileceğini, Türkiye’nin yüzde 45 çeltik üretimini değil yüzde 65’ini 70’ini karşılayabilecek bir potansiyeli bünyesinde barındıran bir uygulama olduğunu sizlerle paylaşmıştık.  Bir arazinin çeltik tarlası olabilmesi için düz olması havuz şeklinde suyun biriktirmek şeklinde olması gerekiyordu. Şu anda hali hazırda çeltik ekiminin yapıldığı araziler düz alanlardır. Burada yapılan damla sulama yöntemi bu şekildeki bir dezavantajı ortadan kaldırıyor, bu yöntemle yamaç arazilerde artık çeltik ekim alanı oluyor. Bu yöntemle buharlaşmadan kaynaklanan su kaybının önüne geçmiş oluyoruz. Burada örnek ve deneme çalışması yaptık ve aynı zamanda erken hasat edilebilen ürünler ekerek ikinci ürün alma imkanı doğdu” dedi.

    ‘TÜM İLÇELERE YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATACAĞIZ’

    Ekrem Canalp, damla sulama yöntemini yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, “Önümüzdeki yıllarda Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz damlama sulama ile yapılan çeltik tohumlarının ıslahı ve bölge şartlarına uygun tohum üretme konusunda çalışmalar yapacaklar. Bu örnek çalışmayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz vasıtası ile diğer tüm ilçelere yaygınlaştırmak için çalışmaları başlatacağız. Buradan bu uygulamaya hayata geçiren çiftçimize ve diğer emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

    Edirne’de ilk defa damla sulama yöntemi ile çeltik ekimi yapan Ekrem Ege ise ilk defa denemesini yaptıkları çalışmadan gayet memnun olduklarını, dönüm başına 600-700 kilo arasında verim beklediklerini belirterek önümüzdeki yıl damlama sulama yöntemi ile ekim alanlarını genişleteceğini söyledi.

    Ekrem Canalp, Fatma Aksal ve diğer davetliler çeltik tarlasına giderek ürünü inceledi. Canalp ve Aksal daha sonra biçerdövere binerek çeltik hasadı yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow