hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne'de ilk kez kuşkonmaz ekimi yapıldı

    Edirnede ilk kez kuşkonmaz ekimi yapıldı
    expand

    Edirne'de ilk kez kuşkonmaz ekimi yapıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE'nin Keşan ilçesine bağlı Yeniceçiftlik köyündeki 10 dönümlük tarlaya sözleşmeli ekim modeliyle kuşkonmaz ekildi. Kuşkonmaz bitkisinin Trakya bölgesinde ilk kez ekiminin yapıldığı bildirildi.

    Keşan ilçesine bağlı Yeniceçiftlik köyündeki 10 dönümlük tarlaya Trakya bölgesinde ilk defa kuşkonmaz bitkisi ekildi. Ekim nedeniyle düzenlenen tarla günü etkinliğine Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker ve davetliler katıldı.

    Ekimi gerçekleştirecek olan firma sahibi Arman Badur, "Trakya’da ilk defa bir üreticimiz ile kuşkonmaz fidesi dikiyoruz. Türkiye’de yıllık yaklaşık 300 ton üretim var. Her sene gelişmekte olan bir taze kuşkonmaz pazarı mevcut. Bunun ihracat potansiyeli de ciddi anlamda yüksek. O yüzden gittikçe de gelişeceğini düşünüyoruz. 3-4 yıl içinde Türkiye’de çok kısa zamanda 2 bin hektar kuşkonmaza ulaşacağımızı öngörüyoruz" dedi.

    Bitki ekiminin, kademeli ürün alınabilmesi için değişik yerlere ekilmesi gerektiğini ifade eden Badur, "Kuşkonmaz değerli bir ürün. Değerli olmasının sebebi de maliyetinin yüksek olması. Maliyeti nispetindeki bir kar oranı olacağını düşünürsek birçok tarımsal ürüne göre katma değeri daha yüksek. Avrupa’da 350 bin ton taze üretim ve tüketim var. Şu anda Türkiye’de 300 ton üretiliyor. Türkiye’deki tüm meyve ve sebze üretiminin tüm Avrupa’nın yüzde 75’ine eşit olduğunu düşünürseniz, Türkiye’nin burada misliyle üretim yapıyor olması gerekiyor. Türkiye her kalemde varken kuşkonmazda yok. Dolayısıyla işin doğası gereği kuşkonmaz üretiminin patlama yapacağını düşünüyorum" diye konuştu.

    Tarla sahibi firmanın yetkilisi Mehmet Gürer de, Trakya bölgesinde kuşkonmaz ekerek bir ilki gerçekleştirmekten dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow