hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Keşan’da doğal gaza geçiş oranı yüzde 50 seviyesinde'

    Keşan’da doğal gaza geçiş oranı yüzde 50 seviyesinde
    expand

    'Keşan’da doğal gaza geçiş oranı yüzde 50 seviyesinde'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsal YÜCEL/KEŞAN (Edirne),(DHA)-TÜRKİYE'nin 2016 yılında havası en kirli yerleşim merkezlerinden biri olan Edirne'nin Keşan ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, konutların yüzde 50'sinin doğalgaza geçtiğini belirterek, "Doğal gaza geçmeyen apartman ve bireysel konutların tespitini yaparak, kömür kullanımına devam eden konutlarda gerekli denetimleri gerçekleştireceğiz. Yapılan denetimlerde kazan dairelerinin ve yakma tekniklerinin kriterlere uygun hale getirilmesini ve doğal gaz kullanıma geçilmesini teşvik ederek, Keşan’da hava kalitesi değerlerinin iyileştirilmesini hedefliyoruz" dedi.

    Keşan Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan İlçe Temsilciliği arasında şehirde hava kalitesi değerlerinin iyileştirilmesine yönelik ısınma amaçlı kazan yakma sistemlerinin denetim ve kontrolünün yapılmasına yönelik protokol imzalandı. Toplantıya, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Şahin, Belediye Temizlik İşleri Müdürü Yasin Paçaman, Çevre Mühendisi Buse Orhun katıldı.

    Mustafa Helvacıoğlu, ısınma amaçlı kazan yakma sistemlerinin iyileştirilmesi, çevre bilincinin oluşturulması, konut sakinleri ve çalışanlarının korunması konularında çeşitli kampanyaların, eğitim çalışmalarının düzenlenmesi ve denetimlerin yapılması hakkında TMMOB Makine Mühendisleri Odası Keşan İlçe Temsilciliği ile işbirliği protokolü imzaladıklarını belirterek, "Keşan’da şu anda doğal gaza geçiş oranı yüzde 50 seviyesinde. Doğal gaza geçmeyen apartman ve bireysel konutların tespitini yaparak, kömür kullanımına devam eden konutlarda gerekli denetimleri gerçekleştireceğiz. Yapılan denetimlerde kazan dairelerinin ve yakma tekniklerinin kriterlere uygun hale getirilmesini ve doğal gaz kullanıma geçilmesini teşvik ederek, Keşan’da hava kalitesi değerlerinin iyileştirilmesini hedefliyoruz. Denetimlere hava sıcaklıklarının 15 derecenin altına düşmesinin ardından kazanların yanmasıyla birlikte başlayacağız” dedi.

    'HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDENİ, BİLİNÇSİZCE YAKILAN KÖMÜR'

    Bilinçsizce yakılan kömürlü kalorifer kazanlarının hava kirliliğini arttırdığını ifade eden Helvacıoğlu, "Bu durum kazan ve soba yakma sistemlerinin iyileştirilmesi ve kullanımına ilişkin sürekli eğitim programlarının gerçekleştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizin birçok büyük kentinde olduğu gibi, kış mevsimlerinde yakıt tüketimindeki artışla birlikte hava kirliliği ve sağlık açısından kentimizde de olumsuz koşullar yaşanmaktadır. Özellikle bilinçsiz bir şekilde kömürlü soba ve kömürlü ısınma kazanlarının kullanımından kaynaklandığı görülmektedir. İşte bu nedenlerle Keşan'da hava kirliliğinin en aza indirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması konularında belediyemiz ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Keşan İlçe Temsilciliği arasında Mahalli Çevre Kurulu kararları da dikkate alınarak bu protokol imzalanmıştır" diye konuştu.

    'HAVA KİRLİLİĞİ ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ'

    TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Şahin ise hava kirliliğimim önlenmesi için her zaman belediyenin yanında olduklarını belirterek, şunları söyledi:

    "Bu yıl da belediyemiz ile ısınma amaçlı kazan yakma sistemlerinin denetim ve kontrolüyle ilgili bir protokol imzaladık. Bu çerçevede kalorifer kazanları ve kazan dairlerinin kontrolü yapılacak. Keşan’da yaşanan hava kirliliği sorununun çözümü noktasında katkı sağlamayı hedefliyoruz. Denetimler daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da devam edecek.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow