hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Keşan’da, ‘kuşkonmaz’ hasadı yapıldı

    Keşan’da, ‘kuşkonmaz’ hasadı yapıldı
    expand

    Keşan’da, ‘kuşkonmaz’ hasadı yapıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünsal YÜCEL/KEŞAN (Edirne),(DHA)-EDİRNE’nin Keşan ilçesinde 2 yıl önce 10 dönümlük bir tarlaya ekimi yapılan kuşkonmazın hasadı gerçekleştirildi.

    Keşan’a bağlı Yeniceçiftlik köyündeki 10 dönümlük araziye 2 yıl önce ekilen kuşkonmazın ilk hasadı yapıldı. Hasada, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, Keşan Tarım ve Orman İlçe Müdürü Gökhan Kıyım ile arazi sahibi çiftçi Turay Uzan katıldı.  

    Turay Uzan, Trakya bölgesinde ilk defa ekilen kuşkonmazların tarladan toplandıktan sonra standart bir boy uzunluğunda kesilerek 300 gramlık demetler haline getirilip muhafaza altına alındığını söyledi. Uzan, “Verim, gerçek anlamda üçüncü yılında başlayacak. Şuan 350-400 kg aralığındaki verimimiz, böylece, dönümde 800 ile bin kg aralığına çıkacak. Şuan Marmara bölgesinde tek ekim alanı burası. Ürünün geliştirilmesi ve çevrede yayılması için Tarım ve Orman İl Müdürümüz ile Tarım ve Orman İlçe Müdürümüz buna destek oluyorlar. Kuşkonmaz, katma değeri yüksek olan bir ürün. Türkiye’de kullanılmasından ziyade tamamen ihraç ürünü. Şu anda iç piyasada, demeti 30 liraya satılıyor” dedi.

    ‘İHRACAT YAPILAN BİR ÜRÜN OLDUĞU İÇİN İÇ PİYASADA FAZLA BİLİNMİYOR’

    Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt da, 2 yıl önce ekilen kuşkonmazın hasadını yaptıklarını ifade ederek, “Baktığımız zaman nerdeyse birinci sınıfa yakın bir kalitede. İkinci senesinde olmasına rağmen ümit verici. Bu da üreticimizin toprağı iyi işlediğinden, toprağa iyi baktığından kaynaklanıyor. Ürün çeşitliliğimiz bu ürün ile birlikte giderek artıyor. Kuşkonmaz genelde ihracat yapılan bir ürün olduğu için iç piyasada fazla bilinmiyor. Ana merkezi İç Anadolu bölgesi ama aslında Türkiye’nin her yerinde yetişiyor ve ormanlarda yabani türleri de var. Keşan’da 2 yıl önce 10 dekar alanda denemesini yaptık. Şuan da dekarına 350- 400 kilogram kadar verim aldık. İnşallah bu artarak 1 tona yaklaşacak. Vatandaşlarımız, bunu tanıdıkça tüketiminin artacağını düşünüyoruz. İçerdiği vitamin ve minareler bakımından özellikle pandemi sürecinde önemli bir ürün. Sebze olarak herkes tarafından tüketilebilir” diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow