hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, sempozyumla Beethoven’ın doğum gününü kutladı

    Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, sempozyumla Beethoven’ın doğum gününü kutladı
    expand

    Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, sempozyumla Beethoven’ın doğum gününü kutladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, dünyaca ünlü Alman besteci Ludwig Van Beethoven'ın 250’nci doğum gününe özel bilim ve müzik dolu bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Online ortamda gerçekleşen ve Trakya Üniversitesi'nin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan 250’nci doğum gününde Türkiye'de Ludwig Van Beethoven Sempozyumu, devlet konservatuvarının ilk sempozyumu ve Beethoven’ın resmi kayıtlara göre doğum günü sayılan 17 Aralık’ta ülkemizde ve dünyada düzenlenen en kapsamlı etkinlik olarak önem taşıyor.

    Onur kurulu başkanlığını Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Devlet Konservatuvarı emekli müdürü Prof. Süleyman Sırrı Güner’in, sempozyum başkanlığını Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Devlet Konservatuvarı Müdürü ve Balkan Senfoni Orkestrası Genel Yönetmeni Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in, düzenleme kurulu başkanlığını Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sela Can Dökmeci’nin, sempozyum genel sekreterliği ve etkinlik yöneticiliğini Doç. Musa Eren İşkodralı’nın, genel koordinatörlüğünü ise Müzikolog Ersin Antep’in üstlendiği 250. Doğum Gününde Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu’na Türkiye ve dünyadan önemli sanatçılar ve bilim insanları katıldı. Keman Sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın, Orkestra Şefi Prof. Rengim Gökmen, Koro Şefi Doç. Ahter Destan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Cemi’i Can Deliorman gibi dünyaca ünlü sanatçıların özel dinletilerle katılımcılara müzik dolu bir etkinlik yaşattıkları sempozyumda; Sosyolog Prof. Dr. Ali Ergur, Halk Müziği Uzmanı ve Müzik Eğitimci Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir, Uzman Müzikolog Ersin Antep, Etnomüzikolog Prof. Dr. İbrahim Yavuz Yükselsin gibi bilim insanları da Beethoven’ın hayatının ve müziğinin Türkiye’deki yansımasını değerlendirdi.

    Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, göz bebekleri olarak nitelediği devlet konservatuvarının ülkemizde ve uluslararası alanda birçok projeye imza attığını ifade etti. İmza attıkları projelerle Trakya Üniversitesinin evrenselliğini temsil eden Devlet Konservatuvarı ile gurur duyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu, başta Prof. Ahmet Hamdi Zafer olmak üzere sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

     Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Başkanı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, müziğe gösterilen önemin bir milletin kaderini nasıl değiştirdiğini Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye örneğinde görüldüğünü söyledi. Zafer, "Üniversitemizin bünyesinde Devlet Konservatuvarı, senfoni orkestrası ve birçok sanatsal topluluk var. Balkanlar başta olmak üzere uluslararası alanda temsil görevi üstlenen çok değerli öğretim elemanı ve öğrencilere sahip bir üniversite olmanın gururunu taşıyoruz. Trakya Üniversitesi bünyesindeki sanatçıların müzikle ifade ettikleri sözleri dikkatle takip ediliyor. Dünya çapında ünlü büyük bir besteci olan Beethoven’ın 250. doğum gününü kutlamak ülkemizdeki anlamını bu etkinlik ile hatırlamak ve onun önemini anlatmak niyetiyle çıktığımız yolda bu konuda olumlu tepkiler aldık. Bu tepkiler, bizi yaptığımız işin doğruluğuna inandırdı. Bu etkinliğe ev sahipliği yapan üniversitenin yöneticisi olmak, bünyesinde çalışan bir keman sanatçısı olmak benim için büyük bir şeref ve onurdur. Biz sanatçılar müzikten ve Beethoven gibi büyük bestecilerin eserlerinden güç alıyoruz. Bu inancımızı ve motivasyonumuzu her zaman olduğu gibi ülkemiz insanına aktarmak istiyoruz. Müzik evrenseldir, Beethoven da öyle. ‘Dinlemek isteyen dinler ve yararlanır.’ der Beethoven. O yüzyılları aşan düşünce ve eserleri ile dünyanın bundan sonraki asırlarında yer alacak bir isimdir. Onun yaşadığı döneme ve figürlere dair verdiği tepkileri kendine has gücü, bugün onu anlama çabamızın kaynağıdır" dedi.

    Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile katılımcılara, basın-yayın ve halkla ilişkiler birimine ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Sempozyum, Beethoven’ın eserlerini seslendirilmesi ve bildirilerinin sunulmasıyla sürdü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow