hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    130 milyon yaşında olan 'La Mellia' fosili Elazığ'da

    130 milyon yaşında olan La Mellia fosili Elazığda
    expand

    130 milyon yaşında olan 'La Mellia' fosili Elazığ'da

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ahmet ÇÖTELİ/ELAZIĞ, (DHA)- ELAZIĞ'da yaşayan maden mühendisi Nusret Çoban (67), 20 yılda biriktirdiği toplam 200 çeşit fosil ve maden cevherini iş yerinde sergiliyor. Çoban’ın hedefi dünya standartlarında bir müze kurarak maden kültürünü aşılamak ve cevherlerin zenginleştirilmesini sağlamak. Çoban'ın bulduğu 130 milyon yaşında olan 'La Mellia'  adındaki fosili hergün onlarca kişi görmeye geliyor.

    Elazığ'da yaşayan maden mühendisi Nusret Çoban, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesinden mezun olduktan sonra 20 yılda  200  fosil ve maden cevheri toplayarak iş yerinin bir bölümünü müze haline getirip sergiliyor. Çoban'ın bulduğu 130 milyon yaşında olan 'La Mellia'  adındaki fosil en dikkat çekeni. Müzeyi vatandaşlar ve öğrenciler de ziyaret ederken Çoban'ın hedefi Elazığ'da uluslararası standartlarda yer altı bilimleri müzesi kurarak maden kültürünü aşılamak ve cevherlerin zenginleştirilmesini sağlamak.

    '200 FOSİL VE MADEN CEVHERİ VAR'

    Maden mühendisi Çoban, 6 yılı faal olmak üzere 20 yıldır fosil ve madenleri toparlamaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

    "Büromuzda küçük bir müze kurarak vatandaşlarımıza maden, jeoloji ve jeofizik mühendislerimize tanıtıyoruz. Zaman zaman lisede okuyan kardeşlerimizi de buraya davet ederek onlara da madenciliği ve madenleri anlatıyoruz. Çok memnun ayrıldıklarını görüyorum. Bizim burada hedefimiz uluslararası standartlarda 1 ile 3 arasında gidebilecek yeraltı bilimleri müzesini burada kurmak ve insanlarımıza faydalı olmak. Burada 200 çeşit fosilimiz ve maden cevheri var. Fosil çeşitlerimiz giderek çoğalıyor. Ülkemizde olmayıp değişik ülkelerde olan fosilleri de getirmeye çalışıyoruz. Metalik madenlerimizin hemen hemen hepsini burada bulundurmaya çalışacağız. Yani buraya gelen bir kişi metalik madenler hakkındaki ne fikri varsa, neyi görmek istiyorsa hepsini görebileceği bir pozisyon oluşturacağız. Burada şu anda 50 çeşit metalik maden var. Fosillerimiz içerisinde 'la mellia' diye tabir ettiğimiz bir fosilimiz var. Bu fosilimiz 130 milyon yaşında. En yaşlı olan fosilimiz bu. Bunun yanında 30-40-50-60 yıllık olan fosillerimiz de var. Bunların isimleri daha çok Latince anıldığı için halkımız çok bilmez. Burada görsel olarak gördükleri zaman bu 'la mellia'mış, bu 'hiporitez'miş diye tanıyacaklar. Bunların kullanım alanları, birleşimleri ve endüstriyel hammaddeler ile alakalı bir takım çalışmalar yapıyoruz." (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow