hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kooperatifler kadınlara umut oldu

    Kooperatifler kadınlara umut oldu
    expand

    Kooperatifler kadınlara umut oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA)- TÜRKİYE'de sayıları giderek artan kadın kooperatifleri binlerce ev hanımına umut oldu. Elinin lezzeti ve becerisinden elde ettiği gelirle ekosisteme dahil olan kadının kendine güveni artınca sınırları aşıp ihracata başladı. Erzurum İpekyolu Kadın Girişimi ve Üretim İşletmesi Kooperatifi Başkanı Suna Alim, "Kooperatifler sayesinde kadınlarımız artık beylerin eline bakmıyor" dedi.
        Erzurum'da, küçük birikimlerini birleştirip, kooperatif kuran 7 kadın girişimci, kısa sürede 20 kadına istihdam sağladı. Elinin lezzeti ve becerisine güvenen girişimci kadınlar tarla ve bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri doğal yöntemlerle işleyerek, kurdukları
    Kooperatiflerde satışa sunuyor. Tamamen doğal olarak yetiştirip, işledikleri ürünleri ve birbirinden lezzetli yemekleri, sipariş üzerine kargo ile Türkiye'nin dört bir yanına gönderen kadınlar hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Kendilerine ait tarla ve bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri doğal yöntemlerle işleyen kadınlar, yöresel lezzetleri kooperatiflerde kahvaltı ve yemek olarak sunarken, aynı zamanda paketli halde satışını da yapıyor. Ev yapımı su böreği, kete, mantı, turşu aşotu, erişte, tatar böreği, kurabiyeler, pasta ve reçellerle sofraları süslerken, kadınlara da kazanç kapısı oluyor.
        Kadınlara iş imkânı sağlamak, sosyal açıdan güçlendirmek, ortak sorunlarına çözüm bulmak amacıyla kurulan kooperatiflerinin kadına güven verdiğini söyleyen evli ve 3 çocuk annesi Suna Alim (46) şunları söyledi:
        "Kooperatifimizi 2 yıl önce kurduk. Şehrimizin birbirinden güzel lezzetlerini kooperatif bünyesinde yapmak istedik. Kooperatifi kurduktan sonra kadınlarımızdan bize çok sayıda başvuru oldu. Elinin lezzetine güvenen ve bunu göstermede zorluk çeken birçok kadına burada destek olduk. Kooperatif bünyesine aldık. Kooperatifte 7 ortak olarak 20 kadınımıza destek oluyoruz. Elinin emeğine güvenen, çalışmak isteyen kadınlarımızı bünyemize almak istiyoruz. Bizimle birlikte hem vakitlerini geçirirler hem de para kazanırlar. 
    Erzurum'da kurulan kooperatifler sayesinde kadınlarımız artık beylerin eline bakmıyor. Çalışarak para kazanıyorlar. Para kazanarak çocuklarına ve ailelerine destek oluyorlar. Evde boş oturmak yerine hem zamanlarını değerlendiriyor hem de para kazanıyorlar. Kooperatifte şehrimizin unlu mamulleri olan börek, mantı, ev kurabiyeleri, çörek, bohça ketesi, tatar böreği aşotu gibi ürünlerimizi üretiyoruz. Ürünlerimizden Erzurum ketesi büyük ilgi görüyor. Günlük 80 adet çıkarıyoruz. Bunu müşterilerimize taze ikram edebilmek için az çıkarıyoruz. Ürünlerimizi Türkiye'nin her yöresine kargo aracılığıyla gönderiyoruz."
        Kooperatif sayesinde el emeğinin para etmeye başladığını söyleyen evli 3 çocuk annesi Melek Demir ise "Yemek, pasta ve böreklerimi eşim, çocuklarım ya da bize gelen misafirlere yapıyordum. Ama kooperatif sayesinde artım bunu bir iş olarak yapıyorum. Burada gün boyu çalıyoruz. Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum. Önceden evde duvar üzerime geliyordu. Çok mutluyum. Kazandığım para ile eşime destek oluyorum. Daha rahat geçinmeye başladık" dedi. (DHA)

    FOTOĞRAF

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow