hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tortum Şelalesi eriyen kar suları ile coştu

    Tortum Şelalesi eriyen kar suları ile coştu
    expand

    Tortum Şelalesi eriyen kar suları ile coştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA)- ERZURUM'un Uzundere ilçesinde 21 metre genişliği, 48 metre yüksekliğiyle en önemli turizm merkezlerinden birisi olan

    Erzurum- Artvin yolunun 110'uncu kilometresinde bulunan, 2016 yılında Türkiye'nin 11'inci sakin şehri seçilen Uzundere ilçesi sınırlarında yer alan Tortum Şelalesi, Türkiye'nin en büyük şelalesi olma özelliğini taşıyor. 18’inci yüzyılda meydana gelen heyelan sonucu oluşan, 21 metre genişliği, 48 metre yüksekliğiyle yılda 15 bine yakın yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tortum Şelalesi bugünlerde görülmeye değer. Mart ve nisan aylarında yağan yoğun kar yağışı ile dağlarda kar kalınlığı 5-6 metreye ulaştı. Ani bastıran sıcaklıklarla eriyen ve zaman zaman baskınlara neden olan kar suları, Doğu'nun turizm merkezi olan Tortum Şelalesini de coşturdu. Şelalenin akarken gün boyu gökkuşağı oluşturması ise ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Balıklı köyü yakınlarındaki dağda 18'inci yüzyılda meydana gelen heyelan sonucu oluşan Tortum Şelalesi, yaklaşan Ramazan Bayramı’nda ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor. Yıllarca tadilat yapılmadığı için harabeye dönen Tortum Şelalesi'ne 2 yıl önce Vali Okay Memiş'in talimatı ile 5 milyon liraya mal olan yürüyüş yolları yapıldı. Peyzaj çalışmaları kapsamında modern merdiven sistemi kuruldu, köprü yapıldı, ferforjelerle güvenlik sağlandı, gece gelecek ziyaretçiler için de ışıklandırma sistemleri yapıldı. Özel işletme tarafından Avrupa Birliği (AB) projesi ile günübirlik ziyaretçilere hizmet verilmek üzere 4 milyon 200 bin lira daha harcanarak, modern tesis hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi de yolları asfaltlayıp, çevrenin ağaçlandırılmasını sağladı.

    Tortum Şelalesi'nde işletmecilik yapan Şaban Ata, şelaleyi en az 15 yıldır hiç böyle azgın aktığını görmediğini söyledi. Suyun dibe vuran sesinin metrelerce uzaklıktan duyulduğunu belirten Ata, "Şelale 2007 yılından bu tarafa bu kadar çok yoğun, bu kadar çok vahşi akmamıştı. Bu yıl mart ve nisan ayında yoğun kar yağışları sonrası havaların ısınmasıyla gölü doldurup taşmasına neden oldu. Hala da su artıyor. Şelale geçen yıllara oranla 15 yıldan sonra ilk kez böyle coşkun akmaya başladı. Gökkuşağı su aktığı ve güneş olduğu sürece eksik olmaz. Sabah güneşinde biraz daha devasa ve yüksek oluyor" diye konuştu. (DHA)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow