hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anadolu Üniversitesi’nden ‘sosyal mesafe’ uyarısı

    Anadolu Üniversitesi’nden ‘sosyal mesafe’ uyarısı
    expand

    Anadolu Üniversitesi’nden ‘sosyal mesafe’ uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Anadolu Üniversitesi yakın bir zamanda ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan koronavirüs tehdidine karşı alınan önlemlerden biri olan güvenli sosyal mesafenin nasıl uygulanacağı konusunda uyarılarda bulundu. 

    Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp, dünyaya yayılan korona virüsün Türkiye'de de görülmesinin ardından hem yetkililer, hem de vatandaşlar önlemlerini artırdı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi, dışarı çıkmak zorunda kalanlar için ‘sosyal mesafe’ uyarısında bulundu. Özellikle toplu taşıma araçlarına binenlerin, uçak veya otobüs kullanarak uzun mesafeli yolculuk yapanların virüsün bulaşma riskini azaltması gerektiği anlatıldı.

    Anadolu Üniversitesi’nce hazırlanan uyarılarda şu bilgiler yer aldı: “İşe gidip gelme saatlerinizi kademelendirmelisiniz, böylece yoğun olmayan saatlerde seyahat edebilirsiniz. Yolculuk saatlerinizde yapacağınız sadece küçük bir sapma bile viral bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca toplu taşıma araçlarında yüzeylere mümkün olduğunca dokunmaktan kaçınmalısınız. Uçak, tren veya otobüslerle uzun mesafeler kat ederken; insanlardan olabildiğince sağlıklı bir mesafede kalmalısınız. Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezleri-CDC bu konuda altı adım veya daha fazlasını tavsiye etmektedir. Yolculuk sonunda, varış noktasına ulaştıktan sonra mutlaka duş almalısınız. Hastaysanız; evde kalmalı, kesinlikle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalısınız. Evi terk etmek zorunda kalırsanız başkalarını korumak için bir maske kullanmalı, toplu taşıma araçlarını kullanmamalı ve eğer gerçekten koronavirüs olduğundan şüpheleniyorsanız ambulans çağırarak ilgili sağlık birimine ulaşmalısınız. Gıda ürünleri nasıl alınmalıdır; bu durumda sanal market uygulamaları son derece yararlıdır. Mağazaya gitmeniz gerekiyorsa da para ve kartlarla doğrudan temas etmek yerine temassız ödeme seçeneğini kullanmak faydalı olacaktır. Egzersiz; bir süre spor salonuna gitmeyi unutmalısınız. Fakat tabii ki evde egzersiz yapabilirsiniz. Bunun için evinizde uygun bir alan açmalı ve iyi bir program yapmalısınız. Temas ettiğiniz ekipmanların temizliğine özen göstermeli ve işiniz bittiğinde hemen duş almalısınız. Günlük işlerinizi yürütürken; her şeyi mümkün olduğunca az yolculuğa çıkarak yapmayı öğrenmelisiniz. Dışarıda ve içeride farklı kıyafetler giymelisiniz. Evde ayakkabılarınızı ve kıyafetlerinizi güvenle çıkarabileceğiniz bir bölge oluşturmalı ve anahtar, telefon gibi eşyalarınızı düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz. Çocuklarınız varsa; öncelikle kendiniz panik yapmamalı. Çocuklarınızın kendilerini güvende hissedecekleri bir ortam sağlamalısınız. Aynı alışkanlıkları benimsemelerini sağlamak için yukarıda belirtilen tüm ipuçlarını uygulamalısınız. Bu süreçte yaratıcı etkinlik ve oyunlarla, çocuğunuz ile birlikte evde kaliteli vakit geçirebilirsiniz”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow