hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gaziantep'te biber hasadına başladı

    Gaziantepte biber hasadına başladı
    expand

    Gaziantep'te biber hasadına başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)- GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde, kırmızı biber hasadı başladı. Bu yılki rekoltenin 20 bin ton olmasının beklendiği öğrenildi.

    İlçede Yesemek, Akınyolu, Ortaklı, Örtülü, Yelliburun, Yeşilova, Karakaya, Elbistanhöyüğü  ve Şahmeran mahallelerinde ağırlıkta olmak üzere yaklaşık 12 bin dönüm araziye ekili kırmızıbiber hasadına başlandı. Bu yıl 20 bin ton rekoltenin beklendiği kırmızıbiber taban fiyatlarının henüz açıklanmamış olması ise çiftçide üzüntüye neden oldu.

    İslahiye Ziraat odası Başkanı Mehmet Köse, "Bölgemizin önemli ürünlerinden olan ve kırmızı altın olarak nitelendirdiğimiz, İslahiye biberinin hasadına başlandı. Yaklaşık 12 bin dönüm alanda ekimi yapılan biberde iyi bir verim bekliyoruz. Fiyat ile ilgili bir belirsizlik var. Netleşen bir fiyat yok. Çiftçimizin mağdur edilmemesi için sanayicilerden bir an önce fiyat açıklamalarını ve alımlara başlamalarını istiyoruz. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı fiyat beklentimizde yüksek. Kuşkularımız var serbest piyasa ekonomisi olmasından dolayı umudumuz yetiştiricilerimiz mağdur edilmeden, girdi maliyetlerini göz önüne alarak iyi bir fiyat verilmesidir. Yetkililerden de biberimize destek bekliyoruz. Hasad ile birlikte ciddi oranda tarım işçisi istihdam edilmekte. Bu rakam hasatta yaklaşık 2 bin kişi, çöp çekme, temizleme işçisi ile birlikte bu rakam 4 bin ile 5 bin arası  istihdamı oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yıllara oranla ekim alanında ciddi anlamda küçülme oldu. Bunun nedeni ise geçtiğimiz yıl çiftçinin zarar ettiği için bu yıl başka çeşit ürünlere yönelmesine neden oldu. Çiftçinin mağdur edilmeden yüksek fiyat ve alımların başlaması en büyük beklentimizdir” dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow