hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gümüşhane’de baraj ve göletler, eriyen karla tam kapasiteye ulaşacak

    Gümüşhane’de baraj ve göletler, eriyen karla tam kapasiteye ulaşacak
    expand

    Gümüşhane’de baraj ve göletler, eriyen karla tam kapasiteye ulaşacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinan UÇAR/GÜMÜŞHANE,(DHA)- DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün, Gümüşhane’ye son 19 yılda kazandırdığı, su biriktirme hacmi 341 milyon metreküp seviyesine çıkarılan 18 baraj ve 4 göletin, bölgedeki karın da erimesiyle tam kapasiteye ulaşması ön görülüyor. Vali Kamuran Taşbilek, “2022 yılı çok daha bereketli başladı. Bereketi ile devam edecek. Barajlar ve göletlerin Gümüşhane’yi tarımsal faaliyetler noktasında çok önemli bir noktaya getirecektir” dedi.

    Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) 22’inci Bölge Müdürlüğünce Gümüşhane’ye son 19 yılda 3 milyar liralık yatırımla 82 tesis inşa edildi. Kent merkezi ile ilçelerde yapılan çalışmalar sonucunda kente 18 baraj ve 4 gölet kazandırdı. Hizmete alınan baraj ve gölet projelerinde suyun biriktirme hacmi 341 milyon metreküp seviyesine ulaşıldı. Kent tarım havzasına önemli katkı sağlaması beklenen baraj ile göletlerin, bölgede yağan karın da erimesiyle tam kapasiteye ulaşması ön görülüyor.

    ‘ÖNEMLİ BİR TARIM HAVZASI OLMA NOKTASINA GELDİK’

    Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, kazandırılan yatırımlar ile Gümüşhane’nin baraj ve göller şehri olma yolunda önemli bir noktaya geldiği söyledi.  Vali Taşbilek, “Gümüşhane’ye yapılan yatırımlar 18 milyarın üzerindedir. Son 19 yılda yapılan göletler ve barajlarla Gümüşhane’nin önemli bir tarım havzası olma noktasına geldik.  Geride bıraktığımız yıl bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de kuraklıkla ilgili sıkıntılar yaşandı. Sulama noktasında barajlarımızda ciddi çekilmeler oldu. Bu durum ise sıkıntıya yol açtı. Bu sene,  inşallah 2022 yılı çok daha bereketli başladı. Bereketi ile devam edecek. Geçtiğimiz günlerde ve hala devam etmekte olan kar yağışları ile birlikte yapılan baraj ve göllerimiz, göletlerimiz inşallah çok yüksek oranlarda su ile buluştu. İnşallah bunların erimesi ile barajlarımız, göllerimiz göletlerimiz tam kapasite dolu olup, bu yılı inşallah geçtiğimiz yıla oranla çok daha rahat bir şekilde geçireceğiz” dedi.
    ‘GÖÇDE DURMA BAŞLAYACAK’

    Yatırımların, kentten göçün durmasına katkı sunacağını kaydeden Vali Taşbilek, “Gümüşhane ciddi manada göç eden bir şehir. İnsanlarımız bulunduğu yer de ekonomik rahatlığı yasayamayınca mecburen dışarıya gitmek durumunda kalıyorlar. Bu barajlar niye yapıldı? Bu göletler niye yapıldı? Bu topraktaki, havzadaki insanlarımızı her şeyden önce burada tutabilmek için. Bu insanlar burada tarımla doyabilirse ister istemez dışarıya bir göç noktasında, nüfusun hareketi noktasında bir durma başlayacak. Bu barajların bu göletlerin ilimize en büyük katkısı tarımsal gelişme sağlanması ve insanlarımızın doğdukları yerde doyabileceği bir noktaya gelmesi topraklarının daha verimli olması, daha bereketli olması demek” diye konuştu.

    ‘HİÇBİR SIKINTI KALMADI’

    Kent sakinlerinden Hayati Murathan tamamlanan göletlerle birlikte arazilerini rahatça suladıklarını kaydederek,  “Eskiden arazimizi dereden suluyorduk,  su yetişmiyordu.  Temmuz ayı olduğu zaman su kuruyordu, sulayamıyorduk.  Gölet yapıldıktan sonra istediğimiz zaman suluyoruz. Hiçbir sıkıntı kalmadı. Arazimizi, tarlamız, bahçemizi suluyoruz, hayvanlarımız da sudan faydalanıyor” şeklinde konuştu.

    Çiftçi Ahmet Nar da, göletlerinin tamamlanmasıyla birlikte içme ve sulama suyu konusunda sıkıntı çekmediklerini söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow