hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor

    Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor
    expand

    Kooperatifle güçlerini birleştiren kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzzet NAZLI / HATAY, (DHA)- HATAY’ın Yayladağı ilçesinde kurdukları kooperatifte yöreye özgü ürünler satarak aile bütçesine katkı sağlayan 50 kadın, çilek pestili ve reçel, tuzlu yoğurt, süs eşyaları, mozaik kaplama ve kurutulmuş meyve ve sebze gibi birçok çeşit ürünün satışıyla ilçedeki ev kadınlarının da para kazanmasına aracı oluyor. 
    Hatay’da Yayladağı Belediyesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antakya Ticaret Borsası katkılarıyla bir araya gelen girişimci yedi kadın, yöresel ve doğal ürünleri Türkiye'ye tanıtmak, üreten kadın istihdamını artırmak amacıyla kooperatif kurdu. 2021 yılında kurulan Yayladağı Kadın Kooperatifi, ürettiği çilek pestili, çilek reçeli, tuzlu yoğurt, süs eşyaları, mozaik kaplama ve kurutulmuş meyve ve sebze gibi birçok çeşit ürünün satışını internet üzerinden ve perakende olarak satışını sağladı.
    'KADINLARI BİR ARAYA GETİRMEYİ BAŞARDIK'
    Girişimci ev hanımları ile bir araya gelerek kurduklarını kooperatifle kısa zamanda geniş kitlelere ulaştıklarını söyleyen Yayladağı Kadın Kooperatif Başkanı Damla Yalçın, 50 kadına istihdam kapısı açtıklarına vurgu yaparak, şunları söyledi: “Kuruluş döneminde mekanımız yoktu, tüm toplantılarımızı evlerde yaptık.  Ürünlerimizi evlerimizde pişirdik, kuruttuk. Bir yıl sonra Yayladağı Belediyesi katkılarıyla bir binada çalışmalarımıza start verdik. Böylece farklı yaşlarda ve uğraştaki kadınları bir araya getirmeyi başardık. Önümüzdeki sezonda hedefimiz, ortalama yüz kadını istihdam etmek” dedi.
    'ÜRÜNLERİMİZİ İHRAÇ ETMEK İSTİYORUZ'
    Yayladağı Belediyesi’nin destekleriyle yöreye ait ürünleri kolayca pazarlayabildiklerini söyleyen Yalçın, “Belediye bünyesinde kurutma ve şoklama tesisi yapıldı. Biz de kooperatif olarak oradan faydalanıyoruz. Orada çalışanların tamamı da kadın. Birçok meyveyi kurutarak paketler haline getirip satışını yapıyoruz. Belli aralıklarla mantar ve portakal kuruttuk. Önümüzdeki dönemde de çilek ve mantar ile başlayacağız ve o zamanki mevsim bize hangi ürünü veriyorsa onlarla devam edeceğiz. Ürünlerimizi ihraç edecek seviyeye getirmeyi ve kadınların isteyince neleri başarabileceğini göstermek istiyoruz" dedi. Yalçın, kadın istihdamına destek vermeye devam edeceklerini ifade ederek, kadınların bir anne olduğunu ve çocuklarıyla birlikte kooperatif binasında çalışmaya devam edebilmesi adına çocuk oyun alanı ve kafe yaptıklarını kaydetti. 
    Kuruluşundan itibaren kooperatifte aktif olarak çalıştığını ve ev ekonomisine katkı sağladığını söyleyen Tuba Açar, kooperatif bünyesinde yapılan meyve ve sebze kurutma tesisinde mandalina, portakal, hurma ve mantar gibi yiyecekleri kurutarak bunları hem ülke içinde hem de yurtdışına pazarladıklarını söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow