hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay’da, 146 bin 732 büyükbaş hayvana sonbahar dönemi şap aşılamasına başlandı

    Hatay’da, 146 bin 732 büyükbaş hayvana sonbahar dönemi şap aşılamasına başlandı
    expand

    Hatay’da, 146 bin 732 büyükbaş hayvana sonbahar dönemi şap aşılamasına başlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),(DHA)- HATAY İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası çerçevesinde 146 bin 732 büyükbaş hayvan aşılanacak ve Eylül ayı başında başlayan kampanya 16 Kasım’a kadar devam edecek.
    Halk arasında 'dabak' olarak bilinen şap hastalığı, hayvanlarda et ve süt veriminde büyük kayıplara, genç hayvanlarda ölüme, gebe hayvanlarda ise yavru atmaya neden olduğu gibi meydana getirdiği ekonomik kayıplarla ülke hayvancılığının önemli problemlerinden olduğu belirtildi. Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, sonbahar şap aşılama kampanyasının Eylül ayı başında başladığını ve il genelinde hayvan mevcudu olan 146 bin 732 büyükbaş hayvanın tamamının maske, mesafe, eldiven ve hijyen kurallarına azami riayet edilerek aşılanmasının hedeflendiğini söyledi.
    BAŞARI İÇİN EKİPLERE YARDIMCI OLUNSUN
    Aşılama kampanyasının başarıya ulaşması için üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve aşılama için gelen sağlık personeline yardımcı olmaları gerektiğini belirten Çolakoğlu, “Ülkemizde Trakya Bölgesi, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından 2010 yılında aşılı arilik statüsüne çıkarılmıştır. Yapılan düzenli aşılamalar ile şap hastalığı büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır. Trakya Bölgesine aşısız arilik ve Anadolu İllerine aşılı arilik statüsü kazandırmak ve şap hastalığını ülkemizden tamamen eradike etmek için sağlık personelimize ve yetiştiricilerimize büyük sorumluluk düşmektedir. Bu da ancak düzenli koruyucu aşılama ile mümkün olacaktır. Tüm hayvancılık işletmelerine gidilerek gayret ve özveri ile yürütülecek aşılama kampanyasının ilimiz hayvancılığına hayırlı olmasını dilerim” dedi.
    ŞAP AŞILAMASI YILDA 2 KEZ YAPILIYOR
    Yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan şap aşılama kampanyasının ilkbahar döneminin tamamlanmasından sonra ülke genelinde olduğu gibi Hatay’da da sonbahar şap aşılaması kampanya tarzında yapılacak ve 01 Eylül –16 Kasım tarihleri arasında yürütülecek. Kampanya süresince il genelinde mevcut 146 bin 732 büyükbaş hayvanın tamamının aşılanmasının  hedeflendiği belirtilen açıklamada, ayrıca il dışına sevk edilecek sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az iki kere aşılanmış ve ikinci aşılamanın son 6 ay içerisinde yapılmış olması gerektiği hatırlatıldı.

    FOTOĞRAFLI

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow