hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Kurum: İstanbul trafiğini rahatlatmak için yer altı ve akıllı otoparklar çok önemli

    Bakan Kurum: İstanbul trafiğini rahatlatmak için yer altı ve akıllı otoparklar çok önemli
    expand

    Bakan Kurum: İstanbul trafiğini rahatlatmak için yer altı ve akıllı otoparklar çok önemli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esma MURAT/Hüseyin ÇAKMAK-İSTANBUL (DHA) – Ümraniye’de park sıkıntısını rahatlatmak için yapılması planlanan üç katlı zemin altı otopark projesinin temel atma töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirildi.

    Ümraniye Belediyesi tarafından park sıkıntısını rahatlatmak için yapılması planlanan üç katlı zemin altı otopark projesinin temeli Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle atıldı. Temel atma törenine Bakan Kurum'un yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ve vatandaşlar katıldı.

    Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İstanbul, 16 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık metropollerinden biri. Türkiye nüfusunun 5’te biri bu şehirde yaşıyor. Buna göre, İstanbul’da kilometrekareye düşen insan sayısı yaklaşık 3 bin. 145 ülkenin nüfusundan daha fazla nüfusa sahip olan İstanbul’un bu özelliği her kalabalık şehirde olduğu gibi trafik sorununu doğuruyor. Vatandaşlarımıza daha yaşanılabilir bir şehir sunmak adına, İstanbul trafiğini rahatlatmamız, bizim en büyük gayelerimizden biri.  Bu hususta devletimiz, belediyelerimiz birçok projeye imza atıyor. Tabi ben bu noktada yer altı otoparklarının ve akıllı otoparkların çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

    “13.6 MİLYON LİRA OLAN YERALTI OTOPARKIMIZIN İNŞAAT ALANI 10 BİN M2 OLACAK”

    Bakan Kurum sözlerine şu şekilde devam etti:

    “Size çok çarpıcı bir bilgi vermek istiyorum. Türkiye’de bugün takriben 24 milyon araç var. Bunun yaklaşık 5 milyonu İstanbul’da. Yani ülkemizdeki 21 ilin toplam nüfusu, İstanbul’daki araç sayısına denk durumda. Şimdi bu gerçeklerden hareketle; kentsel dönüşümde yeni bir faz açıyoruz. Bugün acil dönüşüm kapsamında yıkıp yeniden yaptığımız binaların altına bölgenin ihtiyaçları ve talepler doğrultusunda 2-3 katlı otoparklar yapıyoruz. Daha büyük projelerde ise özellikle donatı alanlarının altına bağımsız, büyük otoparklar inşa ediyoruz. Böylece özellikle şehir merkezlerinde oluşan trafik yoğunluğunu azaltan adımları atmış oluyoruz. Ayrıca 81 ilimizde, ihtiyaç duyulan her yere; son derece geniş yeraltı otoparkları, bölge otoparkları yapıyoruz. İşte bunlardan birinin de temelini bugün Ümraniye’de atıyoruz. Ümraniye’nin tam merkezinde 3 ayrı caddenin kesiştiği bir yerdeyiz. İşte bu noktada; İller Bankamızın sağladığı 7 milyonluk hibe desteğiyle yatırım bedeli 13.6 milyon lira olan yeni yeraltı otoparkımızın inşaat alanı 10 bin m2 olacak.”

    “OTOPARK YÖNETMELİĞİ 2021 İTİBARİ İLE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”

    Otopark yönetmeliğinin 2021 itibari ile yürürlüğe gireceğini söyleyen Bakan Kurum, “Türkiye’nin otomobili elektrikli bir araç olacak. Bu araçlar; yeni donanımlara, park yerleri ve şarj istasyonlarına ihtiyaç duyacak. Yeni yönetmeliğimizle; otopark alanlarında elektrikli araç park yerlerinin sayısını arttırıyoruz. Şarj istasyonu kurulmasını mecburi kılıyoruz. Yapacağımız başka bir düzenlemeyle; LPG'li araçlar da artık kapalı otoparklara giriş yapabilecek. Çalışmada artık son aşamaya geldik. İlgili bakanlıklardan ve kurumlardan görüşlerimizi aldık. İnşallah nihai şeklini verip, LPG’li araç sahibi vatandaşlarımızın merakla beklediği yönetmeliğimizi önümüzdeki hafta yayınlayacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

    “OTOPARKIMIZ 3 KATLI OLARAK İNŞA EDİLECEK”

    Törende konuşan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ise,  “Çok şükür Ümraniye’mize yakışır projeler yapıyor ve bunları bir bir hizmete açıyoruz. Bugün burada temelini atacağımız zemin altı katlı otoparkımız da bunun güzel bir örneği. Temeli atılan zemin altı otoparkla ilgili bilgiler veren Başkan Yıldırım, “Bu otoparkımız 10.059 m² alanda zemin altında 3 katlı olarak inşa edilecek. Tamamlandığında ise 350 araç burada park edebilecek. Akıllı sistemle donatacağımızı bu otoparkımızı inşallah yılsonunda hizmete açmayı hedefliyoruz. Otopark tamamlandığında bu bölgedeki cadde ve sokaklara araç parklanması büyük ölçüde azalacak. Ayrıca otoparkın üzerinde eskisinden çok daha güzel bir yeşil alan ve oyun parkları yer alacak. Şunu da belirtmek isterim ki yapımına başlamadan önce bu alanın çevresindeki bitkileri ve ağaçları özel bir makine ile özenle alarak ilçedeki başka parklara taşıdık ve oralarda yaşatıyoruz” şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow