hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başakşehir’de deprem izolatörlü konut projesinin tanıtımı yapıldı

    Başakşehir’de deprem izolatörlü konut projesinin tanıtımı yapıldı
    expand

    Başakşehir’de deprem izolatörlü konut projesinin tanıtımı yapıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTANBUL, (DHA)- Başakşehir’de deprem izolatörlü konut projesinin tanıtımı için basın toplantısı düzenlendi. 2020 yılında başlayan proje kapsamında Japonya ile irtibat kurduklarını belirten Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Uzman bir kadro oluşturarak projemizin planlamasına başladık. Nisan ayı sonunda evlerimizi, iş yerlerimizi vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız” dedi.

    Belediyenin yaptığı açıklama kapsamında şehir hastaneleri, veri merkezleri, köprüler gibi yüksek önem arz eden yapılarda uygulanan deprem izolatörlerinin Türkiye’de ilk kez Başakşehir’de bir konut projesinde kullanıldığı belirtildi.  Başkan Kartoğlu, deprem izolatörlerinin faydalarının yanı sıra ilçe genelinde yürütülen ve riskli bina oranının yüzde 13’e gerilemesini sağlayan kentsel yenileme çalışmalarıyla ilgili detayları da paylaştı.

    “RİSKLİ BİNA ORANI YÜZDE 50’DEN 13’E DÜŞÜRÜLDÜ”

    Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “2009 yılında Başakşehir kurulduğunda riskli bina oranı yaklaşık yüzde 50 iken yılbaşında yaptığımız güncelleme ile bu sayının yüzde 13’e düştüğünü gördük. Hedefimiz 2 yıl içinde oranımızı yüzde 8’e düşürmek. Bilim insanlarımızın ve uzmanlarımızın İstanbul ile ilgili riskli bina hesaplamaları yaklaşık yüzde 60 seviyesinde. O yüzden acil çözümler bulmamız, binalarımızı yenilememiz ve riskli bina olmak çıkarmamız gerekiyor. Bizler Başakşehir ilçesinde farklı konut stokları üretilir mi konusunu gündeme aldık ve bu konuda da gerekli fizibilite araştırmaları yaptıktan sonra 2020 Haziran ayında içinde bulunduğumuz bu projeye başlamış olduk. Projede yaklaşık 709 konutumuz ve 127 iş yerimiz var. İçinde bulunduğumuz mekan, Türkiye’de ilk kez uygulanan deprem izolatörlü konut projesi. Daha önce izolatörü birçok bina içinde duyduk; bu binalar genelde kamu binaları oldu. Oysa içinde bulunduğumuz proje ilk konut projesidir” şeklinde konuştu.

    “JAPON SİSMİK İZOLASYON DERNEĞİ BAŞKANI PROF. DR. AKİRA WADA ÖNCÜLÜĞÜNDE BİR EKİP OLUŞTURDUK”

    Konut projesi sürecinin nasıl başladığına dair bilgiler de veren Kartoğlu, konuyla ilgili şöyle konuştu:

    “Bu çalışma içinde öncelikle fizibilite ve planlama çalışmaları oldu. Bunun için öncelikle Japonya ile irtibat kurduk ve Japon Sismik İzolasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Akira Wada öncülüğünde bir ekip oluşturduk. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden hocalarımızla bir danışman kadrosu oluşturduk. Özetle, uzman bir kadro oluşturarak projemizin planlamasına başladık. Nisan ayı sonunda evlerimizi, iş yerlerimizi vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. Bugüne kadar özveri ile çalışan müteahhit firmalarımıza teşekkür ediyorum. Deprem izolatörlü konut projesini yanlış anlamayalım. Konut projesinde riskli bina oranı diye ifade ettiğim riski ortadan kaldırmak sadece izolatörlü binaya has bir şey değil. Deprem yönetmeliğine uygun, gerekli müteahhit hizmeti almış ve denetim içinde yapılmış olan binalar depreme dayanıklı binalardır. İzolatörlü bina, buna konfor katan sistemlerdir. Mevcut depremde yaşadığınız sallantıyı hissetmezsiniz. Yani depreme dayanıklı bina içinde konforlu bir oturum sağlar. Hem bu tür binaların artması hem de riskli binaların ortadan kalkması için var gücümüzle çalışmamız gerekiyor”

     “ALTINŞEHİR-GÜVERCİNTEPE YERİNDE DÖNÜŞÜYOR”

    Kartoğlu, "Riskli yapının yüzde 50’den yüzde 13’e düştüğünü belirttim. Bu Altınşehir gibi mahallerde olmak üzere tüm ilçeyi kapsıyor. Zaten şu an yoğunluklu çalıştığımız üç mahallemiz mevcut; Altınşehir-Güvercintepe, Ziyagökalp ve Şahintepe. Diğer bölgelerimizde kaçak inşaata izin verilmediği için yapılaşmasının tamamını zaten olması gerektiği şekliyle yaptı. Mevcut olan değişiklerle ilgili de 2009’da riskli bina yapı stok sayımız yaklaşık 42 binken bugün 32-31 binli rakamlara düştüğümüzü söyleyebilirim. Yaklaşık 11 bin 500 bağımsız birim yıkılarak dönüşmüş. Bu aynı zamanda devam eden bir sistem; hem Altınşehir-Güvercintepe yerinde dönüşüyor, Şahintepe ve Ziyagökalp mahallelerimiz de bizlerin desteğiyle ada bazlı dönüşüyor. Biraz önce bir hedef verdim. İnşallah, bundan 2 yıl sonra yüzde 8’e ulaşır. 5 yıl sonra yüzde sıfırları zorlarsak o zaman Başakşehir örnek bir şekilde yapılabilirliği de göstermiş olacak. Hedefimiz bu, vatandaşımız bizim için çok kıymetli" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow