hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kızılay Haftası’nda plazma ve kan bağışı çağrısı

    Kızılay Haftası’nda plazma ve kan bağışı çağrısı
    expand

    Kızılay Haftası’nda plazma ve kan bağışı çağrısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTANBUL, (DHA) TÜRKİYE genelinde Kızılay Haftası kutlanırken plazma bağışının önemine dikkat çeken İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Ayşe Tanşu “Bir hayata dokunmak için plazmanızı bağışlayın” dedi.

    Kan bağışının insan hayatı için son derece önemli olduğundan söyleyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Ayşe Tanşu, “Kan, en temel yaşam kaynağıdır. Bir canlıda, kan akışının durması demek, hayatının sona ermesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle kanın, insan hayatındaki önemi hayati seviyededir. Türk Kızılay’ının öncü olduğu kan bağışı sürecinde yılda bir veya iki kez yapılacak olan kan bağışı birçok insana yaşam umudu olabilir. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün binlerce kişi hayatını kaybedebilir. İhtiyaç sahipleri için gereken kan stoklarındaki düşüşü önlemek için düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluk olup, bir gün herkesin kana ihtiyaç duyacağı da bir gerçektir” ifadelerini kullandı.

    “TEDAVİ SÜRECİNDE İMMÜN PLAZMA KULLANILIYOR”

    Kızılay’ın öneminden bahseden Ayşe Tanşu sözlerine şöyle devam etti: “Kızılay’ın önemi, yaşanan afetlerle daha da ortaya çıkmaktadır. Covid-19 pandemisi de bu afetlerden biridir. 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde ilk kez tespit edilen ve kısa sürede yayılarak dünya çapında bir salgın (pandemi) haline gelen COVID-19 ülkemizde ve dünyada birçok insanı etkisi altına almıştır. Hastalığın etkisini azaltmak adına dünyanın birçok yerinde karantina ve sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaya başlamış; birçok iş yeri uzaktan ve dönüşümlü çalışma gibi modellere geçiş yapmak durumunda kalmıştır. Koronavirüs ailesinin en yeni üyesi olan COVID-19 adlı virüsle mücadeleye ilişkin aşı ve ilaç gibi tedavilere yönelik araştırmalar da vakit kaybedilmeksizin başlatılmıştır. Hastalıkla mücadele konusunda adı sıklıkla duyulan uygulamalardan bir tanesi de immün plazma kullanılarak uygulanan tedavi yöntemidir. İmmün plazma tedavisi olarak adlandırılan bu uygulama yalnızca COVID-19 değil birçok hastalığın tedavi sürecinde yer alabilen bir yöntemdir. Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazmalar tarih boyunca aşının ilk öncüsü olarak kabul edilmiştir. Kan bağışı, organ bağışı kadar önemli olan plazma bağışı da günümüzde birçok insanın hayatını kurtarmakta ve onları sevdiklerine kavuşturmaktadır” dedi.

    İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Ayşe Tanşu Kızılay Haftası’nı da kutlayarak sözlerini şöyle noktaladı: “Toplumsal dayanışmanın her zamankinden daha önemli olduğu bu günlerde toplumsal gelişime katkı sağlayan ve dayanışmada öncü olarak görev alan Türk Kızılay’ının “Kızılay Haftası'nı” can-ı gönülden kutluyorum. Bir hayat kurtarmak hepimizin elinde. Lütfen belli bir hastalığı atlatan kişiler hiç düşünmeden plazma bağışçısı olsunlar.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow