hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afrika'daki silahsızlanma toplantısında sunum yaptı

    Afrikadaki silahsızlanma toplantısında sunum yaptı
    expand

    Afrika'daki silahsızlanma toplantısında sunum yaptı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sıtkı Egeli, balistik füzelerin yayılmasının önlenmesine yönelik Afrika'da yapılan uluslararası toplantıya teknik uzman ve konuşmacı olarak katıldı.

    9 Afrika ülkesinden askeri ve sivil yetkililerin yer aldığı toplantıdaki tek Türk olan Dr. Sıtkı Egeli, balistik füzelerin teknik ve stratejik özelliklerinin yanı sıra, bu tehlike karşısında alınabilecek önlemler hakkında detaylı bilgi verdi. Daha önce farklı silah sistemleri ve coğrafyalar için benzer birçok uluslararası toplantı ve organizasyonda yer alan Dr. Egeli, "Ülkemiz ve dünyanın güvenliği için büyük önem taşıyan silahsızlanma konusunda uluslararası girişimin parçası olmak, sadece benim için değil, üniversitemiz için de önemli" dedi.

    Birleşmiş Milletler Bölgesel Silahsızlanma Merkezi (UNREC), Avrupa Birliği (AB) ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) himayesinde gerçekleşen HCoC Bölge Semineri, 26 Eylül'de düzenlendi. Afrika ülkesi Cibuti'de yapılan toplantıda, bölge ülkelerinin yanı sıra uluslararası örgütlerden çok sayıda katılımcı hazır bulundu. Dr. Egeli toplantıda, balistik füzelerin tehlikeli ve sakıncalı yönlerini anlatan bir sunum yaptı, katılımcıların yönelttiği soruları yanıtladı.

    'TOPLANTI, BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

    Toplantının, Afrika'da füzelerin yayılmasının önlenmesi açısından önem taşıdığını söyleyen Dr. Egeli, "Cibuti'ye çok yakın olan Yemen ve Suudi Arabistan'da balistik füzeler son yıllarda yoğun olarak kullanılıyor. Bu silahların Afrika kıtasına sıçramasından da kaygı duyuluyor. Bu durum, toplantının ne derece önemli ve zamanında olduğunun kanıtı. 2002 yılında Birleşmiş Milletler'in tam desteğiyle imzaya açılan ve HCoC adıyla anılan düzenleme, balistik füzelerin istemeden veya yanlış anlama sonucu kullanılması ihtimalini azaltmaya yönelik şeffaflık ve güven arttırıcı önlemleri içeriyor. Düzenlemeyi bugüne kadar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 140 ülke imzaladı. Henüz imza koymamış devletlere yönelik ise, en son Cibuti'de olduğu gibi bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow