hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Pakdemirli'den, Kozak'taki çam fıstığı rekoltesindeki düşüşün araştırılmasını istediler

    Bakan Pakdemirliden, Kozaktaki çam fıstığı rekoltesindeki düşüşün araştırılmasını istediler
    expand

    Bakan Pakdemirli'den, Kozak'taki çam fıstığı rekoltesindeki düşüşün araştırılmasını istediler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Bergama ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı Hakan Koştu, kırsal mahallerin muhtarları ve bazı oda başkanları ile Ankara'ya gidip, dünyanın en kaliteli çam fıstığının yetiştiği Kozak Yaylası'nda son yıllarda yaşanan rekolte düşüklüğünün nedenlerini araştırılmasını isteyip, üreticiledrin sıkıntılarını anlattı.

    Türkiye'deki çam fıstığı üretiminin yüzde 80'i, dünya üretiminin ise yüzde 10'unu karşılayan İzmir'in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası'nda üretimin 2 bin tondan, 200 ton seviyesine düşmesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda 'Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü Kurulması Hakkında' verilen kanun teklifi bir süre önce AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi. Kozak Yaylası'ndaki 17 kırsal mahalledeki yaklaşık 10 bin kişinin gelir kaynağı olan çam fıstığı ile ilgili verilen teklifin reddedilmesi, Bergama'da günün konusu oldu. Üretimin yüzde 90 oranında düşmesi nedeniyle zor durumda olan üreticinin sıkıntısını aktarmak için AK Partili Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, yöredeki kırsal mahallerin muhtarları, Bergama Ziraat Odası ve Bergama Ticaret Odası yetkilileri ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yle görüşmek üzere Ankara'ya gitti. Bakan Pakdemirli'nin konuğu olan Belediye Başkanı Koştu ve beraberindeki heyet, yemekli toplantıda Kozak Yaylası'nda, çam fıstığı üretimindeki düşüş konusunda üreticilerin sıkıntılarını anlattı.Yemekten sonra bir açıklama yapan Belediye Başkanı Koştu, Bakan Pakdemirli'den fıstık çamındaki rekolte düşüşü ile ilgili bir çalışma başlatılacağının sözünü aldıklarını söyledi. Konunun takipçisi olacaklarını belirten Başkan Koştu, şöyle devam etti:

    "Bakanımızdan, ayrıca ilçemizin gölet, bent, sulama sıkıntılarının çözümü ve Bakırçay'ın temizlenmesi gibi konularda da destek söü aldık. Tapulu kesim yönetmeliğindeki eksikliklerle ilgili yapılabilecekleri tartıştık. Genel anlamda bölgemizin ekonomik sıkıntılarını aktardık. Bakanımıza ayrıca, Bergama Organize Sanayi Bölgesi'nin düzenlenmesiyle ilgili pürüzlerin giderilmesi konusunda bilgi verdik."

    Başkan Koştu ve beraberindeki heyet, Ankara'daki temasları kapsamında ayrıca Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın ile de görüştü.

    BERGAMA (İzmir), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow