hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bergama Selinos Antik Kanal'da çalışmalar 2'nci yılı doldurdu

    Bergama Selinos Antik Kanalda çalışmalar 2nci yılı doldurdu
    expand

    Bergama Selinos Antik Kanal'da çalışmalar 2'nci yılı doldurdu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-İZMİR Bergama'da bulunan 2 bin 400 yıllık 'Pergamon Antik Kenti'nin kalbi' Selinos Antik Kanalı'nı yüzyıllar sonra gün yüzüne çıkarmak için başlatılan ıslan ve restorasyon çalışmalarında 2 yıl doldu. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Arkeolojik restorasyonlar içeren çalışmalarımız, ilçe merkezi içerisinden geçen Selinos Deresi'nin 1380 metrelik bölümünde devam ediyor" dedi.

    Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, İzmir Bergama'da bulunan 2 bin 400 yıllık 'Pergamon Antik Kenti'nin kalbi' Selinos Antik Kanalı'nı yüzyıllar sonra gün yüzüne çıkarmak için harekete geçti. Projenin duyurusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 22 Şubat 2020 tarihinde Bergama'ya yaptığı ziyarette yaptı. Ardından da 09 Temmuz 2020 tarihinde ihalesi gerçekleştirilip, yapımına başlanan Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi'nde 2'nci yıl doldu. 6 medeniyetten izler taşıyan dere yatağında sürdürülen çalışmalarda adeta iğne ile kuyu kazıldığına işaret eden Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Arkeolojik restorasyonlar içeren çalışmalarımız, ilçemiz merkezi içerisinden geçen Selinos Deresi'nin 1380 metrelik bölümünde devam ediyor. Dere yatağında bilimsel kazı, restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemelerini kapsayan ıslah çalışmalarımız süratle devam ediyor" dedi.
    3'üncü ve 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan bölgede çalışmaları hassasiyetle yürüttüklerine dikkati çeken Başkan Koştu, "Bu durum çalışmaları zaman zaman yavaşlatıyor ama projemizin daha ilk etabındayız. Gelinen 2 yılın sonunda Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islahı bütün görkemi ile gözlerimizin önüne serilmeye başladı. İstinat duvarlarının inşası devam ediyor. Ulu Cami'miz önü köprüsü rölöve, restitüsyon ve restorasyonu, Tabaklar Hamamı, Tabaklar Köprüsü, Üç Kemer Köprüsü, Kazancı Köprüsü rölöve, restitüsyon ve restorasyonu yapılacak. Peyzaj düzenlemeleri, dere yatağında toprak-moloz birikintisinin alınması devam ediyor. Proje alanı içerisindeki tarihi yapılar için rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemeleri yapılacak" diye konuştu.
    Proje tamamlandığında, 3 bin yıllık Pergamon Antik Kenti'nin kalbi niteliğindeki Selinos Antik Kanalı yeniden gün yüzüne çıkacak. Türkiye'de ilk olacak projeyle, dere yatağı yeniden düzenlenmiş olacak. Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapılar da ayağa kaldırılmış olacak.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow