hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bergama'da oy sayıları itiraz üzerine düzeltildi

    Bergamada oy sayıları itiraz üzerine düzeltildi
    expand

    Bergama'da oy sayıları itiraz üzerine düzeltildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Bergama ilçesinde AK Parti'nin sandık sonucuna yaptığı itirazın kabulü sonrası sandık birleştirme tutanağına yanlış geçirilen oylar düzeltildi, CHP'nin yaptığı itiraz ise somut gerekçe gösterilmediği için reddedildi.

    Bergama'da 31 Mart yerel seçimlerinde, 71 bin 92 seçmenden 80 bin 474'ü oy kullandı. Toplam 313 sandıkta kullanılan oylardan 68 bin 467'si geçerli, 2 bin 625 oy ise gerçersiz sayıldı. Cumhur İttifakı'nın adayı AK Partili Hakan Koştu 33 bin 245 oy, Millet İttifakı'nın CHP'li adayı İdris Yavuzyılmaz ise 32 bin 968 oy aldı. Oyların yüzde 48.56'sını alan Koştu, belediye başkanı oldu. Yavuzyılmaz ise oyların sadece yüzde 48.15'ini alabildi.

    CHP Bergama İlçe Başkanlığı, Yavuzyılmaz'ın 277 oy farkla seçimi kaybetmesi üzerine İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etti. CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Mert Can Malkoç, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, CHP'li mevcut Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 277 oy ile seçimi kaybeden CHP'li Belediye Başkan adayı İdris Yavuzyılmaz ve bir grup partili ile İlçe Seçim Kurulu'nun bulunduğu Bergama Hükümet Konağı'na gelip, geçen 2 Nisan'da avukatlar Atıl Mert Yıldırım ve Hüseyin Ali Üstündağ aracılığıyla itiraz dosyalarını sundu. AK Parti de  1028 numaralı sandıkta maddi hatadan dolayı oyların yanlış yazıldığına yönelik itirazda bulundu.

    İlçe Seçim Kurulu, CHP'nin 198 sandıktaki geçersiz oyların, geçersizlik sebeplerinin yeterli olmadığı iddiasıyla yaptığı itirazı değerlendirip, sonuç tutanaklarını inceleyerek CHP'nin itirazının somut gerekçeye dayanmadığı gerekçesiyle reddetti. İlçe Seçim Kurulu, AK Parti'nin 1028 numaralı sandıkta maddi hatadan dolayı oyların yanlış yazıldığına yönelik itirazını ise kabul etti. 1028 numaralı sandık yeniden incelendi. İlçe Seçim Kurulu Sandık Birleştirme Tutanağı'nda oyların yanlış yazıldığı tespit edildi. Buna göre, AK Parti'nin 1028 numaralı sandıkta aldığı 165 oyun, 5 olarak kayıtlara geçtiği belirlendi. CHP'nin ise 166 olarak yazılan oyunun 72 olduğu anlaşıldı. Bu değişiklikle beraber kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı AK Parti Bergama Belediye Başkan Adayı Hakan Koştu'nun 33 bin 245 olan oyu 33 bin 405'e çıkarken, Millet İttifakı CHP Bergama Belediye Başkan Adayı İdris Yavuzyılmaz'ın 32 bin 968 olan oyu 32 bin 874 olarak belirlendi. Aradaki oy farkı 531'e çıktı.

    Kararın ardından CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, belediye başkanlığı sonuçlarıyla ilgili İzmir İl Seçim Kuruluna itirazda bulunacaklarını söyledi.

    Oben ULU / BERGAMA (İzmir), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow