hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çamavlu Merası'nda otlatma sezonu AK Partili Hamza Dağ'ın da katıldığı törenle açıldı

    Çamavlu Merasında otlatma sezonu AK Partili Hamza Dağın da katıldığı törenle açıldı
    expand

    Çamavlu Merası'nda otlatma sezonu AK Partili Hamza Dağ'ın da katıldığı törenle açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)- İZMİR'in Bergama ilçesi Kozak Yaylası Çamavlu Merası'nda otlatma sezonu törenle açıldı. Açılışa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ve katılımcılar,  kepenek giydi. Milletvekili Hamza Dağ, buradaki konuşmasında, "Büyükbaş hayvan sayısı AB'nin tamamında 40 milyon civarında. Bu rakamın en çoğu 17 milyon ile Fransa'da bunuyor. Ülkemizde ise 18 milyon büyükbaş hayvan sayısı var. Küçükbaş hayvan sayısında da Avrupa'da en yakın İspanya'nın 3 misli bir hayvan varlığı Türkiye'de bulunuyor. Daha iyisini yapmak durumundayız" dedi.

    Bergama Kozak Yaylası Çamavlu Merası'nda otlatma sezonu açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Kozak Çamavlu Mahallesi'nde şenlik havasında gerçekleştirilen törene, AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, AK Parti Bergama İlçe Başkanı Sebahattin Güzel, MHP Bergama İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Engin, İzmir, çevre il ve ilçelerden protokol üyeleri, tarım ve hayvancılık işletme sahipleri, çiftçiler, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Türkiye'deki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısından tarım ve tarıma dayalı ihracat rakamlarına kadar birçok açıklamada bulundu. Türkiye'de 18 milyon büyükbaş hayvan sayısı olduğuna dikkati çeken Dağ, "Kanatlı hayvan varlığının 251 milyondan yaklaşık 400 milyona, arılı kovan sayısı 4.1 milyondan 8.7 milyona yükseldi. Bu artış oranları, nüfus artış oranından kat kat fazla" dedi.

    RAKAMLARI AB İLE KARŞILAŞTIRDI

    Konuşmasında Türkiye için verdiği rakamları Avrupa Birliği ile de karşılaştıran Hamza Dağ, “Büyükbaş hayvan sayısı AB'nin tamamında 40 milyon civarında. Bu rakamın en çoğu 17 milyon ile Fransa'da bunuyor. Ülkemizde ise 18 milyon büyükbaş hayvan sayısı var. Küçükbaş hayvan sayısında da Avrupa'da en yakın İspanya'nın 3 misli bir hayvan varlığı Türkiye'de bulunuyor. Daha iyisini yapmak durumundayız. Çünkü özellikle pandemi, kuraklık ve Ukrayna-Rusya savaşı bize gösterdi ki; dünyanın bir yerinden 'Buğday, arpa, et var alırız' demek artık bugün çok kolay değil. Bundan sonra da kolay olmayacak. Yani, 'Çok param var. Gıda sorunu yaşamam' diyenler, bizim yıllarca bu alanda yapmış olduğumuz desteklerin ne anlama geldiğini şimdi daha iyi anlarlar. Tarımın üretimle alakalı verileri sürekli büyüdüğü gibi aynı zamanda neredeyse her alanla alakalı desteklerimiz de devam ediyor. Bugün Türkiye tarımda yüzde 136 fazla veren bir konumdadır. Bu veriler AB'de yüzde 88, ABD'de yüzde 78, Çin'de ise yüzde 47 civarında. Bizim bu alandaki varlığımızı daha da artıracak çalışmalarımızı fazlasıyla yapmamız lazım" dedi.

    TARIM VE HAYVANCILIKTAKİ İHRACATIN 2,5 MİLYAR DOLARI İZMİR'DEN

    İzmir'in tarım ve hayvancılık rakamlarını da açıklayan Dağ, "İzmir'de 781 bin büyükbaş, 933 binde küçükbaş hayvanımız var. Yılda 1 milyon 200 bin ton süt üretimi, 40 bin ton da et üretimi gerçekleştiriyoruz. Yani ülkemiz ekonomisine, tarımına bu şekilde katkı sağlıyoruz. Yaklaşık 10 gündür Bayındır Çiçek Festivali, Urla Enginar Festivali, Menemen Çilek Festivali ve bugün de Bergama'da Çamavlu Mera Otlatma Sezonu açılışı yapıyoruz. Neredeyse 10 gündür yaptığımız bu işler bu alandaki hassasiyeti ortaya koyduğumuz işler. Yani üretimi ne kadar artırırsak, üretime ne kadar katkı sağlarsak o kadar geleceğimiz daha iyi olacaktır. Yılda 25-26 milyar dolar tarım ve hayvancılıkta ihracatımız var. Bunun 5,5 milyar dolarını Ege Bölgesi, 2,5 milyar dolarını da İzmir karşılıyor.  Kendimize bu alanda yetmeye hem de ihtiyacımız fazlasını yurt dışına satmak suretiyle ülkemize katma değer sağlamaya bundan sonra da devam edeceğiz" dedi.

    ÇAMAVLU MERA PROJESİNE DESTEĞE DEVAM SÖZÜ

    Konuşmasında 6 yıl önce başlayan Çamavlu Mera Projesi'ne devam ve destek sözü veren Dağ, "Mahallemizdeki hayvan varlığı sayısı 2 bin 500. İnşallah önümüzdeki yıl geldiğimizde bu sayının 5 bin olduğunu duymak bizi de mutlu ve memnun edecek. Hem mera desteklemeleri ile ilgili hem mera yargı süreci ile ilgili hem de TMSF'ye geçen Çamavlu Peynir Üretim Kooperatifi ile ilgili muhtarlığımızın talepleri oldu. Bu taleplerinde takipçisi olacağız" diye konuştu.

    Konuşmaların ardından dualar edilip, Halk Oyunları gösterileri eşliğinde, şenlik havasında kurdele kesildi. Hayvanlar meraya salındı. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow