hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Musacalı Barajı'nda çalışmalar sürüyor

    Musacalı Barajında çalışmalar sürüyor
    expand

    Musacalı Barajı'nda çalışmalar sürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Bergama ilçesinde, yapımı devam eden Musacalı Barajı'nın yüzde 23'lük kısmının tamamlandığı bildirildi. Hizmete girdiğinde 22 bin 950 dekar araziyi modern sulama ile tanıştırıp, bölge çiftçisine yılda yaklaşık 16 milyon 459 bin lira ek gelir kazandırması öngörülen barajın 3 yıl sonra tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

    2003 yılından itibaren ardı ardına hayata geçirilen sulama projeleriyle dikkat çeken Bergama bir baraja daha kavuşuyor. Son 16 yılda Çaltıkoru, Yortanlı, Çamavlu, Çamtepe, Karalar Barajları ile Yukarı Kırıklar ve Bayramcılar Göletleri'ni işletmeye alan DSİ Genel Müdürlüğü, kuzey İzmir'in yeni gözdesi olacak Musacalı Barajı'nın yüzde 23'lük bölümü tamamladı. Musacalı Mahallesi yakınlarındaki Kocadere üzerine inşa edilen barajın gövdesi ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde projelendirildi. Gövde yüksekliği temelden 79 metre olacak baraj 25 milyon metreküp su tutabilecek. Hava şartlarının müsaade ettiği ölçüde kış aylarında da devam eden inşaatta sıyırma kazıları, dolusavak kazısı ile tünel giriş çıkış yapıları bitirildi. Batardo imalatının ise tamamlanmak üzere olduğu bildirildi. Yüzde 23 fiziki gerçekleşme oranına ulaşılan projenin 2022 yılında hizmete alınması hedeflendiği belirtildi.

    22 BİN 950 DEKAR ARİZİYİ SULAYACAK

    32 milyon 692 bin liraya ihale edilen Musacalı Barajı bölge ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. 22 bin 950 dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacak baraj, Bergamalı çiftçilere 2019 rakamlarıyla yılda 16 milyon 459 bin lira ek katkı sağlayacak.

    SULANACAK ALAN 144 BİN 850 DEKARA YÜKSELECEK

    Son 16 yılda hizmete aldığı 5 baraj ve 2 gölet ile Bergama'da 112 milyon 669 bin metreküp su tutma kapasitesine ulaşan DSİ Genel Müdürlüğü 118 bin 890 dekar araziye su sağlıyor. Yapımı süren Kırcalar ve Musacalı barajları tamamlandığında ise modern sulamaya açılan alanın 144 bin 850 dekara yükseleceği kaydedildi. Modern sulama ile birlikte ilçede ürün çeşitliliği artacak. Zeytin, domates sebze meyve gibi ürünlerde verim katlanacak. Tarlalardan iki ya da daha fazla hasat etme olanağına kavuşacak, çiftçi daha çok kazanacak.

    BEGRAMA (İzmir), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow