hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bornova'da Hocalı anması

    Bornovada Hocalı anması
    expand

    Bornova'da Hocalı anması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BORNOVA Belediyesi, Hocalı Katliamı'nın 27'inci yılında Karacaoğlan Mahallesi'ndeki Azerbaycan Dostluk Parkı'nda anma töreni düzenledi. Katliamda yaşamını yitirenler için dua edildi, Hocalı Şehitleri Anıtı'na karanfil bırakıldı.

    Bornova Belediyesi'nin Karacaoğlan Mahallesi'nde üç yıl önce açılışını yaptığı  Azerbaycan Dostluk Parkı'nda düzenlenen anma töreni, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Azeri derneklerinin temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Tören, Hocalı'da 1992 yılında Ermeniler tarafından yapılan katliamın kurbanları için saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan Azerbaycan Milli Marşı ile İstiklal Marşı okundu.

    YAŞAYANLAR ANLATTI

    Törende ilk konuşmayı Birleşmiş Dünya Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Gürsel Özdemir, yaptı. Hocalı Katlimamı'nın dünyadaki tüm Türklere yönelik olduğunu söyleyen Özdemir, "Biz ağlamak yerine dik durmalıyız. Mücadelemiz Karabağ topraklarını geri alana kadar sürecek" dedi. Her zaman yanlarında olduğunu söylediği Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'ya teşekkür eden Gürsel Özdemir, Azerbaycan Parkı ve Hocalı Anıtı'nın yaşanan acıların gelecek nesillere aktarılması adına çok önemli olduğunu ifade etti. İzmir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mülazım Pahsa da Hocalı Katliamı'nın nasıl gerçekleştirildiğini anlattı. "Ermeni yalanlarını soykırım olarak kabul edenleri kınıyorum" diyen Pahsa, Hocalı'da çoğu kadın, çocuk ve yaşlı 613 insanın vahşice öldürüldüğünü, 487 kişinin sakat kaldığını, binin üzerinde Azeri'nin de esir alındığını anlattı. Katliamın tanıklarından olan Uz. Dr. Agil Memedov ise 27 yıl önce yaşananları dile getirdi. Savaşlarda askerlerin öldüğünü vurgulayan Memedov, "Ancak Hocalı'da öyle olmadı. Kadınlarımız, çocuklarımız ve yaşlılarımız katledildi" dedi. Türklerin unutkan ve merhametli olduğunu söyleyen Memedov, bir daha yaşanmaması için Hocalı'da yaşananların unutulmaması gerektiğini söyledi.

    'ACILAR UNUTULMAMALI'

    Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise 5 yıl boyunca dil, din, ırk ayrımı yapmadan toplumun her kesimini kucakladıklarını ve acı tatlı günlerinde yanlarında olduklarını söyledi. Yaşanan acı olayların unutulmaması gerektiğini söyleyen Başkan Atila, "Bu anıtı yaptırmamızın sebebi de işte bu. Bizler Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında birlikte, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Güçlü bir milletiz. Yeter ki hep birlikte olalım. Büyük Öndemiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Barış Dünyada Barış' sözünü de hiç unutmayalım" dedi.

    'MERHAMETLİ BİR MİLLETİZ'

    Anadolu topraklarının zorda kalanlara her zaman kucak açtığını belirten Bornova Kaymakamı Fatih Genel "Türkler tarih boyunca hiçbir zaman sistemli bir şekilde insan öldürmemiştir. Bu İstanbul'un fethinde de böyleydi. Şimdi de öyle. Tarihimizde Hocalı Katliamı gibi utanacağımız, başımızı öne eğeceğimiz tek bir olay yoktur" diye konuştu.

    AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar da Türk milletinin büyük ve merhametli bir millet olduğunu söyledi.

    Törenin sonunda 27 yıl önce gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenler anısına dualar okundu. Hocalı Şehitleri Anıtı'na karanfil bırakıldı.

    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow