hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çilek sektörel değerlendirme toplantısı Aydın'da yapıldı

    Çilek sektörel değerlendirme toplantısı Aydında yapıldı
    expand

    Çilek sektörel değerlendirme toplantısı Aydın'da yapıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-AYDIN'ın Sultanhisar ilçesinde, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından 'Çilek sektörel değerlendirme toplantısı' düzenlendi. 2020 yılında 24,5 milyon dolarlık taze çilek ihraç eden Türkiye'nin, 2021 yılında yüzde 88'lik artışla 46,2 milyon dolarlık çilek ihraç ettiği belirtilen toplantıda konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, çilek ihracatındaki başarının temelinde üreticinin kalıntısız ürün yetiştirmesinin yattığını dile getirdi.

    Türkiye'de en çok çilek üreten ikinci il konumundaki Aydın'da çileği marka olan Sultanhisar ilçesinde 'Çilek sektörel değerlendirme toplantısı' düzenlendi. Toplantıya Sultanhisar Kaymakamı Bahadır Güneş, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Yönetim Kurulu üyeleri Türkmen Türkmenoğlu, H. Vural Güleç, Martin Sanford, çilek üreticileri, ihracatçıları, toptancıları, tüccarları, zirai ilaç bayileri katıldı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 2021 yılında hayata geçirdiği 'Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz' isimli projenin 1.500 dekar çilek bahçelerinden numune alarak başladığı dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, "'Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz' isimli projemizde üretim alanlarından numuneler alarak pestisitlerin doğru kullanımını sağlıyoruz. Çilek ile ilgili aldığımız numunelerde kalıntı değerleri, en büyük ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği, Rusya ve kendi vatandaşlarımızın tüketimi için Türkiye'nin limitlerine uyumlu çıktı. Zaten ihracatımızdaki başarı da bunun en önemli kanıtı. Bu yıl da projemize devam ederek bölgeyi incelemeye devam etmek istiyoruz. 2022 yılını 'Pestisitle Mücadele Yılı' olarak görüyoruz ve bu konuda hem üreticinin hem de ihracatçını üzerine düşen görevleri yerine getirmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

    'AYDIN ÇİLEK ÜRETİMİNDE 2'NCİ SIRADA'
    Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, Türkiye'nin yıllık 546 bin tonluk çilek üretimiyle dünyada beşinci sırada yer aldığını, Türkiye'de çilek üretiminde ikinci büyük il konumundaki Aydın'da çilek üretiminin Sultanhisar, Köşk ve Efeler'de yoğunlaştığını ve bin 638 hektar alanda 66 bin ton üretim yaptıklarını kaydetti. Aydın'da çilek üretiminin yüzde 47'sinin iyi tarım uygulamalarıyla üretildiği bilgisini veren Ökdem, "Hastalık ve zararlılarla mücadele yönüyle sürekli sahadayız. Üreticilerimiz talep, istek ve gözlemlerimizi iletiyoruz. Çilek fidesi önemli bir eksiğimiz. Toplam 3 müteşebbisimizin izinlendirme çalışmasını yaptık. 700 bin adedini sertifika çalışması yürütecek. 2023 itibariyle bu rakamı 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz Aydın'ımızı tarım başkenti yapmak" dedi.

    Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, bayiler açısından 2022 yılını bitki sağlığında eğitim yılı olarak ilan ettiklerini, bu amaçla Mersin, Manisa ve Aydın'da üretici, ihracatçı, toptancı ve zirai ilaç bayileri ile bir araya geldiklerini ifade etti. 2015'ten beri bitki koruma ürünleri izlenebilirliğinin aktif olduğunu belirten Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Nesrin Çakır Arıcan, 2018 yılında takip sistemi oluşturduklarını ve ürün ruhsatlarında MRL değerlerini Avrupa Birliği limitleriyle aynı aldıklarını vurguladı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim Üyesi Şebnem Nalan Akaroğlu da Sultanhisar'da iklim, toprak ve üretici bilgisinin çilekte kaliteyi artırdığına işaret etti.
    Çilek sektöründe 50 yılını geride bırakan işletmeci Nihat Özyiğit ise çilek yetiştiriciliği, hastalıklar ve sağlıklı fide üretimi konularında çiftçilere deneyimlerini aktardı.
    (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow