hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk edebiyatının merhum ismi ölüm yıldönümünde anıldı

    Türk edebiyatının merhum ismi ölüm yıldönümünde anıldı
    expand

    Türk edebiyatının merhum ismi ölüm yıldönümünde anıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GAZETECİ, yazar, şair, eleştirmen Tarık Dursun K, ölümünün 6.yıldönümünde Foça'da anıldı.

    Ömrünün son yıllarını İzmir'in Foça ve Karşıyaka ilçelerinde geçiren Tarık Dursun K., 6 yıl önce tedavi gördüğü Alsancak Devlet Hastanesi'nde akciğer yetmezliğinden vefat etti. Gazetelerde günlük yazılar, dergilerde sinema eleştirileri yazan, film senaryoları yazıp rejisörlükte yapan Tarık Dursun K, sanat dergileri de çıkardı. Şiirle başladığı yazın hayatına hikayeyle devam ettirdi. Sanatın hemen her dalında eserler verdi. Romanlar, denemeler, eleştiriler, çocuk kitapları yazan, Tarık Dursun K, çeviriler de yaptı. 1961 Türk Dil Kurumu Hikaye Ödülü, 1967 Sait Faik Hikaye Armağanı, 1984 Orhan Kemal Roman Armağanı, 1985 Sait Faik Hikaye Armağanı, 1987 Türkiye İş Bankası Büyük Edebiyat Ödülü, 1991 Yunus Nadi Roman Armağanı, 2006 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 2014 yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onur Üyeliği'ne alındı.

    Vefatının ardından her yıl düzenlenen anma programları pandemi süreci nedeniyle 2 yıldır yapılamadı.

    Ölümünün 6'ncı yılında tarihi Foça Beşkapılar Kalesi'nde etkinlik yapıldı. Yazarlar Aydoğan Yavaşlı, Berat Alanyalı, Hasan Öztoprak ve Cihan Demirci konuşmacı olarak etkinlikte yer aldı. Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'ünde bir süre izlediği program anılar ve yazar hakkında bugüne kadar anlatılmayanların ortaya konduğu çok özel konularla 2 saati aşkın bir süre devam etti. Program Foça Belediye Tiyatrosu oyuncularının sergilediği 'Elişleri Oyunu' adlı kısa tiyatro gösterimiyle başladı. Oyunun ardından yazar Berat Alanyalı; yazarın yaşam öyküsü, edebiyatımıza kattığı eserler, aldığı ödüller, senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini yaptığı sinema filmlerini de ayrıntılı olarak ortaya koyan bir sunum yaptı.

    Söyleşi bölümünde kendisiyle uzun yıllar bir arada olan yazarların anılarına yer verildi. Program sonunda Foça Belediyesi Meclis üyeleri Mukaddes Yarba ve Ercüment Kuyumcu tarafından konuşmacılara teşekkür edilerek çiçek takdim edildi.

    Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow