hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HORECA Fair İzmir'de kapılarını ziyaretçilere açtı

    HORECA Fair İzmirde kapılarını ziyaretçilere açtı
    expand

    HORECA Fair İzmir'de kapılarını ziyaretçilere açtı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tunç Soyer: kentimizde kültür, arkeoloji gibi tüm destinasyonlar belgelenecek

    İZMİR'de fuar açılışına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünya ölçeğinde bir turizm şehri olmak için odalarla birlikte ortak stratejiler belirlediklerini belirterek, "İzmir'deki turizm alanları mercek altına alındı. 2020 ortasında çalışmalar bittiğinde kentimizde kültür, arkeoloji gibi tüm destinasyonlar belgelenecek. İzmir'e gelen turistler, 'Visit İzmir' adlı yeni mobil uygulamayla kenti tanıyacak" dedi.
    Turizm sektörünün buluşma noktası olan HORECA Fair Ege Uluslararası Otel Ekipmanları Ağırlama Teknolojileri Fuarı ve Ev Dışı Tüketim Fuarı, Fuarİzmir'de kapılarını açtı. 4 gün boyunca organizesyonun açılışına; Vali Erol Ayyıldız, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler ve çok sayıda sektör temsilcileri ile ziyaretçiler katıldı.
    Açılışta konuşan Vali Ayyıldız, fuarlar kenti İzmir'de turizmle ilgili açılışı yapılan organizasyonun önemine dikkat çekerek, geçen yıl İzmir'de 1.3 milyon turistin ağırlandığını kaydetti. Ayyıldız, devletin yatırımları sayesinde her yıl bu rakamın artmasının sağlandığını dile getirdi.
    "FUARA 400'DEN FAZLA FİRMA KATILIYOR"
    Turizm sektörünün destekleriyle gerçekleşen fuarın turizme önemli katkılar sunacağını söyleyen Başkan Soyer ise, "Bu fuarda dünya turizm örgütü temsilcileri, belediye başkanları, tur operatörleri ve seyahat yazarlarını ağırlayacağız. Fuara 400'den fazla firma katılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir'in tarihi mirasının dünyaya tanıtılması için kapsamlı çalışıyoruz. Dünya ölçeğinde bir turizm şehri olmak için stratejileri ortaklaşa oluşturuyoruz. 11 farklı destinasyonun türünün uzmanları ile birlikte envanter hazırlıyoruz. İzmir'deki turizm alanları mercek altına alındı. 2020 ortasında çalışmalar bittiğinde kentimizde kültür, arkeoloji gibi tüm destinasyonlar belgelenecek. İzmir'e gelen turistler 'Visit İzmir' adlı yeni mobil uygulamayla kenti tanıyacak" dedi.
    Dünya Turizm Örgütü Başkan Yardımcısı Günter Ihlau, Türkiye'nin Almanya için büyük önem taşıdığını belirterek, "Hiçbir ülke turizmde, son 20 yılda Türkiye gibi gelişmedi. Ülkeniz sahip olduğu tüm turizm değerleriyle, eşi benzeri olmayan bir muhteşemlik barındırıyor. Alman turizm sanayisi olarak İzmir ve çevresini büyük bir geleceği olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.
    HEDEF ÇİFT HANELİ BÜYÜME
    Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır ise, 5 yıl önce sektörün potansiyeli düşünülerek, Antalya'da hayata geçirilen fuara federasyon olarak 2 bin 800 üyeyle destek verdiklerini dile getirdi. Uluslararası rekabette öne çıkan tesislerin ve yeni projelerin devreye girmesiyle HORECA Fuarı'nın öneminin arttığını anlatan Ayık, bu yıl fuara 15 bin ziyaretçi hedeflendiğini vurguladı. Ayık, "Küresel ölçekteki tedarikçileri İzmir'de buluşturan bu fuar, ürün ve hizmet alımı sağlayan firmaların pazar arayışını sona erdirecek. Türkiye'nin tüm bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar için bu fuar bir avantaj. Dış pazarlardan gelen turist sayısı, 2019 yılında yüzde 12.2 artışla 51 milyonu buldu. 2019 yılını başarıyla tamamladık. 2020'de çift haneli büyüme bekliyoruz. Türkiye'nin dış ticaret açığını tek başına kapatır hale gelen turizm sektörü diğer sektörlerle karşılaştırıldığında önemi çok büyük. Turizm gelirlerini arttırmak için kişi başı geliri yüksek nitelikli fuarları misafir etmeliyiz" diye konuştu.
    Ayık'ın ardından söz alan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya da fuarların sosyal kültürel hayata önemli katkılar sunan etkinlikler olduğunu dile getirerek, Türkiye'de fuar bilincinin ilk olarak İzmir'de oluştuğuna dikkat çekti. Fuar denilince akla İzmir'in geldiğini hatırlatan Bağlıkaya, TURSAB olarak ülke ekonomisine katkıda bulunan fuarlarda birlikte olmaya hazır olduklarını ifade etti.
    İZTO'DAN ÇEŞME PROJESİNE DESTEK
    İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in 8 bin 500 yıllık köklü tarihe ve turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek, klasik turizm modellerine alternatif olarak gastronomi ve kültür turizmine önem verdiklerini söyledi. İzmir'in cazibe merkezi olması için direk uçuşların önemini hatırlatan Özgener, şöyle devam etti:
    "İzmir'den Milano, Üsküp ve Budapeşte gibi pek çok ile direk seferler başlıyor. Bunlar İzmir'i yatırımcı gözünde cazibe merkezi olmasını sağlayacak gelişmeler. Kruvaziyer gemilerin yeniden kentimize gelmesini sağlamak için şirketlerle görüşüyoruz. Netice almaya çok yakınız. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı Çeşme projesine önem veriyoruz. Önümüzdeki ay bakanımızın katılımıyla Çeşme planını tartışma toplantısı yapacağız"
    İZMİR'DE 3 D FORMÜLÜ
    ETİK Başkanı Mehmet İşler, ikinci kez Fuarİzmir'de düzenlenen fuarın ulaştığı büyüklükten memnun olduklarını söyleyerek, 5 yıl sonrası için olumlu öngörülere sahip olduklarını vurguladı. İzmir'in 3 D formülüne uyduğunu savunan İşler, kentin değişim, dönüşüm ve dinamizm ile özdeşleştiğini ifade etti.
    İkinci kez Fuarİzmir'de düzenlenen HORECA Fair'de otel tekstili, mobilyaları, mutfak, otel odası, çamaşırhane, restoran ürün ve ekipmanları, aydınlatma, güvenlik sistemleri, havuz ve aksesuarları, soğutma grupları, otel ve restoran yapı danışmanlık firmalarından yaklaşık 400 temsilci yer aldı.

    Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow