hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir Barosu'ndan 23 Nisan öncesi 'çocuk hakları' açıklaması

    İzmir Barosundan 23 Nisan öncesi çocuk hakları açıklaması
    expand

    İzmir Barosu'ndan 23 Nisan öncesi 'çocuk hakları' açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada çocuk haklarının korunması adına toplumun her kesiminin çaba göstermesi gerektiği vurgulandı.

    İzmir Adliyesi’nde bulunan İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Cansu Seçgin "Yetişkin olmadan önce çocuk olan toplumun tüm bireylerine bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz. Çocuklarımıza Çocuk Hakları Bildirgesi'nde yer alan hakları sağlamak tartışmasız herkesin görevidir. Bugün kız çocuklarının yarısı, erkek çocuklarının dörtte biri zorunlu ilköğretim sonrasında eğitimlerine devam edememektedir. Küçük yaşta çalışma yaşamına katılan çocuklarımızın büyük bir kısmı tarım işçiliğinde ucuz işgücü ihtiyacının karşılayacısı konumuna gelmiştir. Çocuğun fiziksel, sözel ve cinsel istismarının engellenmesine yönelik çalışmalar yetersiz kalmaktadır. Çocuklarımızın bir kısmı halen sokakta çalıştırılmakta ve ekonomik açıdan da sömürülmektedir. Çocukların üzerinde baskı hissetmeden güvenle kendilerini ifade edebilecekleri mahkemeler dahi çocuklara ilişkin yerel ve uluslararası mevzuatı bilmemekte, bu mevzuatları yorumlamakta yetersiz kalmaktadır. Acı ki çocuklarımız, basit velayet ve boşanma davalarında dahi hastane, adliye koridorlarında ziyan olmaktadır. Çocuklarımıza kendilerini açıklama fırsatı verilmemektedir" dedi.

    Engelli çocuklar için, ayrımcılık yapılmaksızın, temel hak ve özgürlüklerinin tam olarak hayata geçirilmesini sağlama ve güçlendirme sorumluluğu açık ve gerekli iken bu çocuklar için yapılan yasal düzenlemelerin dahi gereğinin yerine getirilmediğini belirten Seçgin şöyle devam etti:

    "Merkezimize ulaşan ihbar ve gündem konuları yolumuzun uzun olacağını göstermektedir. Ancak biz geleceğimiz olan çocuklarımız için, bundan sonraki çocuk bayramlarında yalnızca güzel şeylerden bahsedebilelim diye tüm engelleri kaldırmaya söz verdik. Çocuklara ulu önder Atatürk tarafından armağan edilmiş ve uluslararası çapta kutlanan bu günde çocuklarımızın bilmesini isteriz ki eğitim, sağlık, sosyal adalet ve saymadığımız her sistem içinde onların yanında olmak ve haklarını korumak adına her şeyi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz." Açıklamaya İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de katılarak destek verdi.

    Mehmet CANDAN / İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow