hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'İzmir eşitlik yıldızlarını arıyor' projesiyle cinsiyet eşitliğinde yeni farkındalıklar yaratılacak

    İzmir eşitlik yıldızlarını arıyor projesiyle cinsiyet eşitliğinde yeni farkındalıklar yaratılacak
    expand

    'İzmir eşitlik yıldızlarını arıyor' projesiyle cinsiyet eşitliğinde yeni farkındalıklar yaratılacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-İZMİR Ticaret Borsası'nın koordinatörlüğünde yürütülen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu'nun, İzmir'de bu alanda emek veren firmaları ve yöneticileri görünür kılmak, firmalar arasında iş birliği ağı oluşturmak, rol modeller ve deneyim paylaşımları aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yeni farkındalıklar yaratmak amacıyla 'İzmir eşitlik yıldızlarını arıyor' projesinin hayata geçirileceği bildirildi.

    Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda, İzmir'de özellikle özel sektör kuruluşları nezdinde farkındalık yaratmak amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler koordinatörü, Öğretim Görevlisi Meltem Kolday ile 'İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor' projesini yürüteceklerini söyledi. Öztezel, proje kapsamında ilk olarak İzmir'de mevcut Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı şirketlerin haritalamasını yapacaklarını belirtti. Öztezel, "İzmir'de, daha önce toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışmayan ancak bu konuda öğrenmeye ve işbirliğine açık firmalar saptanarak, WEPs imzacısı olan veya imzacı olmadan iş yerlerinde kadınların ekonomik yaşamın her alanında ve her seviyesinde var olmalarına katkı sağlamak amacıyla halen sürdürülen iyi uygulamalar, etkinlikler, çalışmalar tespit edilecek. Haritalama ve kapasite geliştirme konularında teknik destek sağlayıcılardan biri de Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, yani UN Women olacak. Yine proje kapsamında bu çalışmalara dahil olan firmalarımız farklı kategorilerde oluşturacağımız 'Eşitlik Yıldızı' sistemi dahilinde ödüllendirilecekler" dedi.
    İzmir'de bu konuda duyarlı olan tüm firmaları bu projeye katkı vermeye davet ettiklerini Aysel Öztezel, "Hep birlikte kadınların ekonomik yaşamın her alanında ve her seviyesinde var olmaları yönünde gayret gösteren kişi ve kurumlarla el ele vererek İzmir'de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gelişme sağlanmasına, aynı zamanda da kadınların girişimci yönlerinin teşvik edilmesine ve iş dünyasındaki statülerinin güçlendirilmesine katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

    'EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ, CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE CİNSİYETE DAYALI ŞİDDETTİR'
    İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise kadınların girişimcilik konusundaki yetkinliklerinin artırılması ve işgücüne katılımlarının desteklenmesi amacıyla bugüne kadar birçok eğitim, seminer, proje gibi faaliyetlere imza atan TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu'nun koordinatör kurumu olarak bu alandaki çalışmaları desteklemekten her zaman gurur duyduklarını ifade etti.
    Kestelli şöyle devam etti:
    "Ülkemizde, tüm toplumu olumsuz yönde etkileyen en büyük sorunlardan biri, cinsiyet eşitsizliği ve cinsiyete dayalı şiddettir. Kadınlar, iş hayatında hala cam tavan uygulamasına maruz kalıyor, aynı işi yaptığı halde erkeklere göre daha düşük ücret alıyor, karar verici-yönetici pozisyonlarında daha az yer alıyor. Nüfusun yarısının ekonomiye katkılarından yeterince yararlanmamak, aslında hem özel sektör kuruluşları hem de ülkemiz ekonomisi için de büyük kayıptır. 'İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor' projesi sayesinde toplumsal cinsiyet eşitliğini bir kurum politikası olarak benimsemiş firmaların tespit edilmesi, bir anlamda vitrine çıkartılarak teşvik edilmesini son derece faydalı buluyorum. İzmir'in pek çok konuda olduğu gibi cinsiyet eşitliği alanında da ülkemiz için örnek teşkil edeceğini düşünüyorum."

    (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow