hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de 200 bin istihdam hedefi

    İzmirde 200 bin istihdam hedefi
    expand

    İzmir'de 200 bin istihdam hedefi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'nde işverenlerle bir araya gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal 2018 yılında İzmir'de 2 milyar TL'lik istihdam teşviki verildiğini söyleyerek İzmir'de yıl sonuna kadar 200 bin istihdam hedeflediklerini açıkladı.

    DTO İzmir Şubesi’nde ‘İstihdam Seferberliği 2019 Bilgilendirme Semineri’ düzenlendi. İstihdamın arttırılması için yapılan bu projede DTO İzmir Şubesi'nin önemli çalışmalar yaptığını dile getiren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, "İstihdam seferberliği Türkiye için çok önemli. Türkiye'de rakamlara göre işsizlik 12.3 düzeyinde iken hissedilenin yüzde 13.5 düzeyinde olduğunu biliyoruz. Her 4 genç arkadaşımızdan bir tanesinin işsiz olduğunu değerlendirdiğimizde Türkiye'nin önümüzdeki günlerde bu önemli sıkıntısının çözülmesinde her birimize büyük iş düşüyor. Ege Bölgesi'nde 17 üniversite var, bu üniversitelerdeki 11 bin öğrenciye Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü koordinasyonunda ve Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla önemli bir kariyer fuarı yapıldı. Biz de orda çalışma yaptık. Bu çalışmada meslekte iyi olan arkadaşlarımızı topladık belirli sürelerde mesleği tanıttılar. Bizler de işsiz kalabiliriz buna bir şekilde destek olmamız gerekiyor" dedi.

    20 BİN İŞVERENE 18 TEŞVİK

    Seminerde oda üyelerine istihdam teşvikleri ile ilgili bilgiler veren SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, İzmir’de 120 bin işverenin 18 farklı istihdam teşviğinden yararlanabildiğini söyledi. 2018 yılında İzmir’deki işveren, sanayi ve esnafa yaklaşık 2 milyar TL‘lik istihdam teşviki verildiğini ifade eden Gülcemal, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "İstihdam seferberliğimizde Türkiye’de 2.5 milyon hedefimiz var, İzmir’de 200 bin hedefimiz var. Yıl sonuna kadar bu hedefi tutturmak için bürokratik ayakta da istihdamı kolaylaştıracak tedbirlere ihtiyacımız var. 'Burası Türkiye Burada İş Var' sloganıyla yola çıktık. Sosyal hizmetler himayesinde kalan bir genci, 5 yıl boyunca hiç prim ödemeden çalıştırabilirsiniz. İşsizlik ödeneği alan biri yanınızda işe başladığında ve sigortalı görünmek istemediğinde sakın bu teklifi kabul etmeyin. Kayıt dışı istihdamın 1 yıllık maliyeti 80 bin liradır. Kayıtlı işçi çalıştırmanın 1 yıllık maliyeti ise 8 bin liradır. Çok zarar edersiniz, bu yola hiç girmeyin."

    ÇALIŞMA HAYATINDA DEĞİŞİM

    İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak da toplantıda yaptığı konuşmada istihdam kabiliyeti olan alanların zaman içinde değiştiğini belirterek mesleklerin içeriklerindeki farklılıklara dikkat çekti. Kabak, "Çocuğunuz mezun olduğunda o alandaki mesleğin içeriği değişmiş oluyor. Bir çalışanın en az 4 farklı meslekte çalışarak çalışma hayatını noktalayacağı bir geleceğe kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Bu yıl doğan çocukların emekli olacağı meslek şu an dünyada yok. İlerleyen süreçte de insanların ortalama 108 yaşına kadar yaşayacağı günde 3 saat çalışacağı bir çalışma hayatına kendimizi alıştırmamız belki de gerekiyor. Geleceği planlamak ve günümüzdeki işsizlikle başa çıkabilmek için önemli çalışmalar yapmak gerekiyor. Ülkemizde istihdamla ilgili yoğun bir tempo var" diye konuştu.

    Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow