hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de Alman Birliği Günü kutlaması

    İzmirde Alman Birliği Günü kutlaması
    expand

    İzmir'de Alman Birliği Günü kutlaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALMAN Birliği Günü'nün 29. yılı İzmir'in Balçova ilçesindeki bir otelde düzenlenen resepsiyon ile kutlandı.

    Geceye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konsoloslar, fahri konsoloslar, iş dünyasından çok sayıda kişi cemiyet yaşamının önde gelenleri katıldı. Alman Birliği Günü'nün 29. yıl dönümü olmasının yanı sıra Berlin duvarının yıkılışının 30'uncu yıldönümünü de kutladığını belirten Başkonsolos Lassig, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kendi tarihi tecrübelerine de dayanarak dünya genelinde bu değerler için büyük çaba gösterdiğini ve o yüzden, bu yıl Türkiye'de gerçekleşen Belediye seçimlerinde insanların aktif olarak demokrasi için mücadele ettiklerini görmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

    Almanya'nın Ege Bölgesi'nin en büyük ticari ortağı olduğunu, Alman turist sayısının giderek arttığını ve gelecek süreçte Manisa'da kurulması öngörülen Volkswagen tesisinin inşa edilmesine ilişkin karar verileceğini anlatan Başkonsolos Lassig, "Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için İzmir Alman Başkonsolosluğu farklı şirketlerin merkezinde bir araya gelen ve sizlerin de katılabileceği 'Alman Ekonomik Topluluğu'nu düzenlemektedir" dedi.

    İzmir Alman Okulu'nun geçen yıl 10. yıl dönümünü kutladığını dile getiren Başkonsolos Lassig, "Almanya'da yüksek öğretim görmenin imkanlarına ilişkin İzmir'de Alman Akademik Değişim Servisi'nin hizmetleri sürmektedir. Türk halkıyla olduğu kadar başka hiçbir halka bu denli yakın değildir. Almanya'nın refah seviyesine büyük katkıda bulunan yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan aynı zamanda Türk kültürünün ve İslam'ın Almanya'da yer edinmesine vesile olmuştur. Ters açıdan bakıldığında ise her yıl 4 milyon Alman turist Türkiye“yi ziyaret etmektedir ve birçoğu Türk halkının misafirperverliği, samimiyeti ve ülkenin güzelliğinden dolayı burada kalıcı olmaya karar veriyorlar. Bu iletişim ve insan ilişkilere özen gösterip, geliştirmemiz gerekir, hem de 'büyük siyasetin' ötesinde.  Türk Alman dostluğunu güçlendirmek adına bu akşam piyanist Aslı Gedikli ile Mozart“ın 40. Senfonisinden dört el için yazılan ilk bölümünü çalarak Türk-Alman ortak çalışmalarının ne kadar uyumlu olabileceğini göstereceğiz" diye konuştu.

    Osmanlı döneminde İzmir'de hangi Alman kültür kuruluşlarının bulunduğuna ilişkin bilgilerin yer aldığı İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle İzmirli yazar ve araştırmacı İlhan Pınar'ın hazırladığı kitabının alınmasını da önerdi.

    Aslı Gedikli ile birlikte sundukları mini dinletinin ardından iki ülkenin milli marşları çalındı.

    Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow