hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de ulaşıma zam

    İzmirde ulaşıma zam
    expand

    İzmir'de ulaşıma zam

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)- İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi, toplu ulaşım tarifelerinde değişikliğe gitti. Meclis oturumunda öğrenci tarifeleri 1 lira 80 kuruştan 1 lira 64 kuruşa indirilirken, tam biniş ücreti 3 liradan 3 lira 56 kuruşa çıkarıldı. 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni tarifeler, mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.
    İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşıma zam yaptı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ekim ayı ikinci birleşiminde görüşülen yeni tarifelere göre; tam biniş ücreti 3 liradan 3 lira 56 kuruşa yükselirken, öğrenci biniş ücreti ise 1 lira 80 kuruştan 1 lira 64 kuruşa düştü. Öğretmenler için 2 lira 50 kuruş olan biniş fiyatı 3 TL oldu. 60 yaş için biniş ücreti 1 lira 80 kuruştan 3 liraya yükseldi. Mecliste Gittiğin kadar öde uygulamasına yönelik yeni düzenleme de görüşüldü. Buna göre, 15 kilometre için ilk biniş ücreti tam bilet için 2 lira 75 kuruştan 3 lira 26 kuruşa yükselirken, öğrencide ise 1 lira 57 kuruştan 1 lira 44 kuruşa düştü. Öğretmenler için ise 2 lira 18 kuruştan 2 lira 62 kuruşa, 60 yaşta ise 1 lira 57 kuruştan 2 lira 62 kuruşa yükseldi. 15 kilometreden sonrası için de ücretler, kilometre başına; tam bilette 0,11 kuruş, öğrencide 0, 06 kuruş, öğretmen ve 60 yaşta için ise 0, 08 kuruş oldu. Metropol dışı ilçeler arasında sefer yapan toplu taşıma araçlarındaki yeni ücret tarifesi ise şu şekilde: Çeşme-Urla, Karaburun- Urla, Ödemiş-Torbalı, Tire-Torbalı, Bergama- Aliağa, Dikili- Aliağa ilçeleri arası ulaşımda
    tam bilet 6 liradan 7 lira 12 kuruşa, öğretmen için 4 lira 25 kuruştan 5 lira 10 kuruşa, 60 yaş kartı için 3 lira 50 kuruştan 5 lira 10 kuruşa çıkarıldı. Öğrenci biletlerinde ise indirime gidildi. Öğrenci bileti için 3 lira 50 kuruştan 3 lira 20 kuruşa indirildi. Biniş kartlarının ücret tarifelerinde de değişikliğe gidildi. 3 binişlik bilet 11 liradan 13 liraya, 5 binişlik bilet 17 liradan 20 liraya, 10 binişlik bilet 32 liradan 38 liraya yükseldi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile geçen yeni tarifeler, 1 Kasım 2019'dan itibaren uygulanacak.
    'TOPLAMDA YÜZDE 18 GİBİ BİR ZAM YAPILMIŞ'
    Ulaşımdaki zam, mecliste AK Parti ile CHP arasında tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Fiyat tarifesinde değişiklik yapılması söz konusu. Teknik olarak fiyat tarifesinde artış yazılmış ama burada bir zam söz konusu. Benim bu eleştirilerimin arkasından salonda 'ülkemizde yaşanan ekonomik hadiseler, enflasyon oranlarının geçmiş dönemlere nazaran yüksek olması, döviz fiyatlarındaki yükseklik dünya genelindeki ekonomik hadiselerinin ülkemize yansıması ve bunun ESHOT'u etkilemesi' gibi savunmalar gelecektir. Ama burada garip olan bir durum söz konusu; Bir tarafta 50 milyon gibi bir borçlanma söz konusu öte yandan borçlanmanın yanında ESHOT bütçesini ilgilendirdiğini düşündüğünüz bir zaman söz konusu. Toplamda yüzde 18 gibi bir zam yapılmış ancak bazı indirimler de var. Enflasyon oranında bir zam yapıldığı söyleniyor, tarifelerdeki zammın şirin gözükmesi adına öğrenci tarifesinde indirim yapılıyor. Benzer şehirlerdeki öğrenci tarifeleriyle de uyuşmuyor. Bu indirimin yeterli olmadığını söylüyoruz. 60 yaş tarifesinde de neredeyse yüzde 60 bir artış söz konusu. Gizli zam tekniği ile dengeleme yapılmaya çalışılmış. Aslında bir indirimin söz konusu olmadığını biliyoruz" dedi.
    '17 AY ÖNCESİNİN FİYATLARI İLE TOPLU TAŞIMANIN YÜRÜMESİ MÜMKÜN DEĞİL'
    CHP Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu, Hızal'ın eleştirilerine yönelik, şunları söyledi: "Bizim şirin gözükmek gibi bir çabamız hiçbir zaman olmadı. ESHOT'a 16 Ekim 2018'den beri, yani 17 aydır hiç zam yapmadık. Halk taşıt uygulamasında da yüzde 50 indirim uygulaması devam ediyor." CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da, 60 yaş kartına yüksek oranda zam yapıldığı eleştirisi için, “İzmir emekli oranının yüksek olduğu bir kent. Emekliler sadece dar gelirlilerden oluşmuyor. Geliri yüksek olan emekli oranı da yüksek. Dar gelirli emeklilerimiz için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin getirdiği imkanlar var. İzmir halkı makul olanı anlayışla karşılar. 17 ay öncesinin fiyatlarıyla toplu taşımanın yürümesi mümkün değil" dedi. 

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow