hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konak'ta 'Kadın Öyküleri' ödülleri sahiplerini buldu

    Konakta Kadın Öyküleri ödülleri sahiplerini buldu
    expand

    Konak'ta 'Kadın Öyküleri' ödülleri sahiplerini buldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Konak ilçesinde, Belediye tarafından 'Kadınlar, Kentler, Umutlar' adı altında bu yıl ilk kez düzenlenen ve Türkiye'nin dört bir yanından kadın öykücülerin yoğun katılım gösterdiği 'Kadın Öyküleri Kısa Öykü Yarışması'nda dereceye girenlere, ödülleri verildi. Ödül töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Yaşar Kemal'in "Bir toplum bütünüyle edebiyatına yansır" sözünü katılımcılara aktarıp, "Biz belediye başkanlarına düşen, edebiyata yansıyacak şehirleri, ilçeleri; o şehirlerin, o ilçelerin hayatlarını daha güzel, daha yaşanabilir kılmak konusunda mücadele etmek ve çalışmaktır" dedi.

    Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Kadın Kuruluşları Birliği'nin proje ortaklığında bu yıl ilk kez düzenlenen 'Kadınlar, Kentler, Umutlar' temalı Kadın Öyküleri Kısa Öykü Yarışması'nda dereceye girenler belli oldu. Dereceye girenlere ödülledi. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle dağıtıldı. Ödül törenine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Feminist Yazar-Akademisyen Itır Bağdadi, Jüri Üyesi Yazarlar Handan Gökçek, Raşel Meseri, Nergis Seli, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Konak İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Üyeleri katıldı. Ödül töreni öncesinde Kültür Merkezi Fuayesi'nde Kadın Yazarlar Gönül Çatalcalı, Handan Gökçek, Raşel Meseri, Gülçin Sahilli, Nergis Seli, Özlem Tezcan ve Nalan Yılmaz'ın yer aldığı 'Kadın Yazarlar Buluşması ve İmza Günü' yapıldı. Flamenco Esmirna'nın dans gösterisiyle 'şiddete dur' dedi.  
    Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kadın Öyküleri Kısa Öykü Yarışması'nın daha ilk yılında büyük bir ilgi gördüğüne dikkati çekip, "Yarışmaya, Türkiye'nin dört bir yanından öykücülerimiz 670 eserle katıldı. Dereceye giren öykücülerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Jüri üyelerimiz 3 ay süren değerlendirme süreciyle bu eserleri belirledi" dedi.
    Başkan Batur, öykü yarışmasını düzenlemerindeki amacı ise "Son yıllarda öykücülüğe ilginin iyice arttı. Bu kapsamda, öykü yayınlayan mecraların, öykü yarışmalarının yazarlar için çok kıymetli olduğunu biliyorum. Yazarlarımıza yeni bir alan açmak istedik. Yarışmamızı her yıl düzenleyerek geleneksel bir hale getirmeyi de hedefliyoruz.  Eğer bu yolla edebiyat dünyasına yeni yetenekler kazandırabilir, kadın yazarlarımızı teşvik edebilirsek ne mutlu bize. Aynı zamanda, geleceğe kadınların gözünden eserlerle bakılmasına destek olmak anlamına da gelecek ki bundan da büyük bir mutluluk duyacağız" diye konuştu.

    'EDEBİYATA YANSIYACAK ŞEHİRLERİ VE İLÇELERİ GÜZELLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
    Büyük usta Yaşar Kemal'in "Bir toplum bütünüyle edebiyatına yansır" sözlerini katılımcılara aktaran Başkan Batur, "Biz belediye başkanlarına düşen, edebiyata yansıyacak şehirleri, ilçeleri; o şehirlerin, o ilçelerin hayatlarını daha güzel, daha yaşanabilir kılmak konusunda mücadele etmek ve çalışmaktır. Daha aydın bir toplum için çalışmak, çabalamak en önemli görevimiz. Bugün yaşanan tüm zorluklara rağmen, tüm ekonomik sıkıntılara rağmen karamsar olmadan bunu başaracağımıza bütün kalbimizle inanıyoruz" dedi.

    BAĞDADİ: KADIN HİKAYELERİ, BİZİM VAR OLMAMIZI SAĞLAR
    Feminist Yazar-Akademisyen Itır Bağdadi de törende yaptığı konuşmada kadınların kendi hikayelerini yazmasının, kadın yazarların çoğalmasının önemini vurguladı. Bağdadi, "Ailemdeki kadınların hikayelerini anlatmaya çalışıyorum. Hani o, arşivlerde daha az bulduğumuz. Aydın kökenliyim, efe torunuyum. Hep dedemden bahsedilir. Çok merak ediyorum, o efenin eşi olan, o efe erken yaşta öldükten sonra aileyi ayakta tutan Esma Nine'nin hikayesini niye bize bu kadar çok anlatmadılar diye. Kadın hikayeleri, bizim var olmamızı sağlar. Kadınlar yazmadıkları sürece, yazılı evrakta kadın hikayeleri yoktur. Erkekler, kadınları yazdığı zaman ise kalıplara göre yazarlar. Ev içinde yazarlar, ev içindeki o kısıtlamalarla yazarlar, toplumsal cinsiyet kalıplarına göre yazarlar. Bu nedenle kadın yazarlarımız çok önemlidir" dedi.

    ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
    Konuşmaların ardından yarışmada 'Umuda Köprü' adlı eseri ile birinci olan Özlem Tezcan Dertsiz'e plaket ve ödülünü Konak Belediye Başkanı Abdül Batur verdi. 'Bütün Yollar Bizimdir' eseriyle ikinci olan Zehra Gül Ergün, 'Kestim Kara Saçlarımı Gülten Abla' eseriyle ikincilik ödülünü kazanan Alkım Doğan'ın yerine Arzu Yavuz ile 'Havva'nın Gölgesi' eseriyle Jüri Özel Ödülü'nü kazanan Hilal Özegen'e ise plaket ve ödülleri Konak Belediyesi Kadın Meclis Üyeleri tarafından dağıtıldı.

    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow