hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koronavirüse karşı beslenme önerileri

    Koronavirüse karşı beslenme önerileri
    expand

    Koronavirüse karşı beslenme önerileri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜRKİYE Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, koronavirüse karşı balık, yumurta ve beyaz et tüketilmesini tavsiye etti.

    Tüm dünyada 160 ülkede görülen, 7 bin 200 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüse karşı bağışıklık sistemini koruyan gıdaların tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, bağışıklık sistemini koruyan sağlıklı gıdaların balık, yumurta ve beyaz et olduğunu söyledi. Bu gıdaların üretiminde Türkiye'nin zengin potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Kızıltan, "Türkiye'yi aylarca besleyecek levrek, çipura ve alabalık başta olmak üzere balık, yumurta ve beyaz et üretimimiz var. Vatandaşlarımızın panik yapmasını gerektirecek bir durum yok. En ekonomik şekilde halkımıza balık, yumurta ve beyaz et sunmaya devam edeceğiz" dedi. Balığın içeriğinde bulundurduğu Omega 3 yağ asitlerinin kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürücü etki göstererek kalp sağlığını koruduğu bilgisini veren Kızıltan, balığın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kandaki yağ düzeyinin dengelenmesini sağladığını anlattı. Yumurtanın ise doğal mineral, vitamin, yağ ve protein kaynağı olduğuna dikkat çeken Kızıltan şöyle konuştu:

    "Yumurtanın hem beyazı hem de sarısı besinler açısından zengindir. Tek bir yumurta A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir. Prof. Dr. Canan Karatay ve tüm uzmanlar bu süreçte yumurta tüketimini arttırmayı tavsiye ediyor. Beyaz et de değerli bir çinko kaynağıdır. Çinko, optimal bağışıklık fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Yüksek kaliteli beyaz et proteininin, yaşlandıkça meydana gelen kas kaybını, diğer protein kaynaklarına göre daha etkin bir şekilde önler. Beyaz et, bebeklerde fetal dönemden başlayarak, çocukluk ve gençlik çağlarında beyin gelişimini ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan B12 vitaminin tek doğal kaynağıdır. Son dönemde elde edilen sağlam kanıtlar, beyaz et proteininin sağlıklı kardiyovasküler fonksiyonların korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır."

    Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'nin bu gıdalarda net ihracatçı konumunda olduğunu belirterek 2019 yılında su ürünleri ihracatından 1 milyar 38 milyon dolar döviz elde edildiğini açıkladı. Kızıltan, kanatlı ve yumurta ihracatından ise; 910 milyon dolar dövizin kazandırıldığını ifade etti.

    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow