hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kültürpark üretici pazarı açıldı

    Kültürpark üretici pazarı açıldı
    expand

    Kültürpark üretici pazarı açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)- İZMİR’de üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturan üretici pazarlarının ikincisi bugün açıldı. Kadifekale'den sonra İzmir'in Alsancak semtindeki Kültürpark’ta açılan üretici pazarı açılışı öncesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Tarım Festivali için kortej yürüyüşü de yapıldı.  Festival kortejine kooperatifler, ziraat ve meslek odaları, üretici birlikleri, üniversiteler, Süt Kuzusu ve Abla Ağabey Kardeş Projesi’nde yer alan çocuklar ile çiftçiler katıldı. Korteje katılanlar, "Başka Tarım Mümkün", "Herkes Köyünde Mutlu", "Kurda, Kuşa, Aşa Bereket", "Yerelde Üret, Yerelde Tüket" gibi renkli dövizler taşıdı.

    Festival yürüyüşü sonunda Kültürpark Üretici Pazarı'na gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, açılış töreni öncesi kooperatiflerin tezgahlarını gezdi, çocuklarla birlikte toprağa nergis soğanı ve aslanağzı bitkisi dikti. Kültürpark Üretici Pazarı açılış töreni Tire Belediyesi Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisiyle başladı. Açılışta bir konuşma yapan  Başkan Tunç Soyer, "Seçim zamanı söz verdiğimiz üretici pazarlarının ikincisini açmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

    "ÜRETİCİ PAZARLARI, BEREKET MEYDANIDIR"
    Gıda endüstrisinin üreten ve tüketenler arasında ayrım yaratan büyük gıda şirketlerinin elinde olduğunu belirten Tunç Soyer, haksız rekabet sonucunda çiftçinin kendi toprağından koptuğunu vurguladı. Bu durumu kır ve kentin uzaklaşması olarak değerlendiren Tunç Soyer, "Çağımızdaki en büyük sorunlardan birisi, kır ve kent arasındaki ilişkinin kopmuş olmasındadır. Dünyanın gıda devleri kır ve kent arasındaki duvarın daha da büyümesi için adeta seferber olmuşlardır. Gıda özgürlüğünü tesis etmenin tek yoluysa işte bu duvarların yıkılması. Bu da ancak kırda ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın birbirine dokunabilecekleri, göz göze bakabilecekleri ve dertlerini dinleyebilecekleri yeni meydanların açılmasıyla mümkündür" diye konuştu. Karşılıklı iletişim ağını tekrar yaratacak yerlerin ise üretici pazarları gibi yerler olduğunu vurg ulayan Tunç Soyer, “Benim için üretici pazarları para karşılığı sebze meyve satın alınan yerler değildir. Bu pazarlar, bereketin çoğaldığı ve toplumun her kesimine yayıldığı meydanlardır. Üretici pazarları alışveriş merkezi değil, bereket meydanlarıdır" dedi.

    "KIZIM ŞUAN KIBRIS'TA OKUYOR. SAYENİZDE BAŞKANIM"

    Açılış töreninde üreticiler adına konuşan ve Bayındır Kızılova'dan gelen bal üreticisi Gülay Ökten, "Üretici olarak kooperatifleşerek büyüdük. Burada olmak benim için bir hayaldi. Kooperatife üye olduk. Orada hep beraber büyüdük. İzmir Büyükşehir Belediyesi bize tezgahlar hazırladı, Pazar yerleri ayarladı. Benim için bir hayaldi burada olmam. Kızım üniversiteyi kazandı, ne yapabiliriz dedi. Arkanda ben varım git kızım dedim. Kızım şu an Kıbrıs'ta okuyor. Sayenizde başkanım. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum. Biz birlikte güçlüyüz” dedi. 

    Ziraat Odaları İzmir Koordinatörü İbrahim Erdal ise "İzmir, Türkiye'de tarımda en çok öne çıkan iller arasında. Bunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çok büyük katkısı var. Tunç Soyer başkanımıza tarım ve yerelde kalkınmaya verdiği destek için tüm çiftçiler adına teşekkür ederim" dedi. Tören sonunda Tunç Soyer'e üreticiler çeşitli tarım mahsülleri ve bir kuzu hediye etti.

    FOTOĞRAF

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow