hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mobilya, kağıt ve odun dışı orman ürünleri sektörlerinde 'İhracatın Yıldızları' ödülleri sahiplerini buldu

    Mobilya, kağıt ve odun dışı orman ürünleri sektörlerinde İhracatın Yıldızları ödülleri sahiplerini buldu
    expand

    Mobilya, kağıt ve odun dışı orman ürünleri sektörlerinde 'İhracatın Yıldızları' ödülleri sahiplerini buldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-EGE  Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2021 yılındaki 790 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı sağlayan 20 üyesine törenle ödüllerini dağıttı.

    Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2021 yılındaki 790 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı sağlayan 20 üyesine 23 ödül verdiği 'İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ni gerçekleştirdi. Balçova ilçesindeki bir otelde düzenlenen ödül töreni öncesi ekonomik güncel gelişmelerle ilgili DEÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal sunum yaptı. Aynı zamanda 2018-2022 yılları arasında sektörlere destekleri için basın kuruluşlarına verilen ödüller kapsamında Demirören Haber Ajansı'na da teşekkür plaketi takdim edildi.

    'EGE KEKİK VE DEFNEDE DÜNYADA LİDER'
    Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, dünyada lojistikte ciddi sıkıntılar olmasına rağmen Türkiye'nin bunu çok iyi bir şekilde değerlendirdiğine değindi.
    Yağcı, "İhracat devi Çin'e karşı en büyük avantajımız ülkemizin lojistik konumu. Kekik, defne ve adaçayı katma değerli ürünlerimiz. Türkiye'nin kekik ve defne ihracatının tamamı Ege'den yapılıyor. Aynı zamanda dünyadaki en büyük pay da bizim. Pandemi döneminde böyle katma değeri çok yüksek ürünlere sahip olmanın önemini gördük. En büyük üreticimiz Denizli'de Tarım ve Orman Bakanlığı ile yeni kekik üretim sahaları açıyoruz. Beklentimiz; üreticilerimizin daha bilinçli ve verimli üretim yapması, ürünlerini hasat etmesi. Kendi içimizde de ürün çeşitlendirmesi yapmalıyız"

    'BİRLİĞİMİZİN 4 YILDA İHRACATI YÜZDE 30 ARTTI'
    Kağıt mamullerinin bir diğer lokomotif sektör olduğunu anlatan Yağcı, endüstriyel plantasyonun kağıt başta olmak üzere tüm sektörler için oldukça önemli olduğunu hatırlatarak selüloz üretimine geçilmesi gerektiğini söyledi.
    Dünyada mobilyada en büyük 8'inci ihracatçı durumunda olduğumuza dikkati çeken Yağcı, "Hem tasarım hem de lojistik avantajımızı değerlendirerek ilk 5'e girmek istiyoruz. Tasarım Merkezi kurulması konusunda çalışmalar yapıyoruz. 2017'den 2020'ye kadar olan 4 yıllık dönemde, birliğimizin toplam ihracat artış oranı yüzde 30 iken, ürün bazında baktığımızda odun dışında yüzde 20, kağıtta yüzde 19, mobilyada yüzde 128 olarak gerçekleşti. ABD'nin 50 milyar doların üzerinde ithalatı var. Payımızı tasarım, lojistik ve tanıtımla artırmayı hedefliyoruz. İhracatımızda ilk sıralardaki ülkeler; İngiltere, Almanya, Hollanda ve İsrail" dedi.

    'TÜRKİYE'NİN EN MODERN SEKTÖR KÜMELENMESİ SANAYİ ALANI '
    Yağcı şöyle devam etti: "Türkiye geneli mobilya ihraç birim fiyatı 2,74 dolar; Ege'nin ise ihraç birim fiyatı 3,23 dolar. Bu tablo sektörümüzün dış ticaret dengesine sağladığı katma değeri ortaya net bir şekilde koyuyor. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz, İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası ve mobilya sektöründeki derneklerin ortak projesi Torbalı Mobilya Organize Sanayi Bölgesi alt yapı çalışmalarını takiben faaliyete geçecek. Mobilya organize sanayi bölgemiz; sektörümüzün ithalatçılarını gönül rahatlığıyla ağırlayabileceği, showroomlar, eğitim merkezi ve sosyal tesisleri bulunan Türkiye'nin en modern sektör kümelenmesi sanayi alanı olacak."
    Yağcı, Ege Bölgesi'nin mobilyada ortalama ihraç fiyatını 6 dolara çıkarma hedeflerini, firmaların e-ticaret yetkinliklerini artırmak için İZKA destekli Mobint projelerini tamamladıklarını da sözlerine ekledi.
    Yağcı, "Firmalarımızın kümelenerek yetkinliklerini geliştirmek için 31 firmamızın katılımıyla Ticaret Bakanlığı destekli 'Aegean Furniture' isimli URGE Projesi'ni sürdürüyoruz. 2021 yılında ilk kez düzenlediğimiz 'Ezber Bozan Tasarım' yarışmamızda dereceye giren yarışmacılarımızın ürünlerinin prototiplerini ürettik. İlk yılında büyük ilgiliyle karşılanan yarışmamız, bu yıl smart furniture temasıyla gerçekleştirilecek. Mobilya komite faaliyetlerimizle üyelerimizle bir araya gelerek sektör temsilcileri arasında sinerji oluşturduk. Sektörün ihracata olan ilgisini artırmaya çalıştık, bu yolda iş birliği çok önemli" diye konuştu.

    'MOBİLYA, KAĞIT VE ODUNDIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACAATI TÜRKİYE GENELİNDE 7 MİLYAR DOLARI GEÇTİ'
    Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Mobilya, kağıt ve odun dışı orman ürünleri sektörlerinin kümelendiği sektörümüz Türkiye genelinde ihracatında 7 milyar doları geçerken, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 790 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdi. Odun dışı orman ürünleri ihracatında Türkiye lideri durumundayız" dedi.
    Eskinazi, gerçekleştirilen projeler sayesinde, Ege Bölgesindeki mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerinin ortalama ihraç fiyatlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekti.

    İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜL ALAN FİRMALAR
    Konuşmaların ardından 2020-21 yıllarında, kağıt alanında 3, mobilya alanında 3, odun dışı ürün alanında da 4 firmaya İhracatın Yıldızları Ödülü verildi. Ayrıca 2020-21 yıllarında ihracatta en çok artış sağlayan toplam 6 firmaya, en çok ülkeye ihracat yapan 4 firmaya, en katma değerli ürün satan 2 firmaya, 44 fasıl ihracat rekortmeni 1 firmaya ödülleri ve mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörlerine yaptıkları haberlerle destek veren basın kuruluşlarına plaketleri dağıtıldı.
    (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow