hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Horzumlular yörük şenliğinde bir araya geldi

    Horzumlular yörük şenliğinde bir araya geldi
    expand

    Horzumlular yörük şenliğinde bir araya geldi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Ödemiş ilçesine bağlı kırsal Horzum Mahallesi'nde Horzum Köyü Yörük Şenliği düzenlendi. İlk kez düzenlenen şenlikte, yıllar sonra bir araya gelen Horzumlular birbirleriyle hasret giderdi.

    Ödemiş'in 680 nüfuslu kırsal Horzum Mahallesi'nde 22 Eylül'de ilk kez Horzum Köyü Yörük Şenliği düzenlendi. Oğuzların 24 boyundan birisi olan Beydilli boyuna bağlı bir oymak olan Horzum aşiretinin üyeleri 130 yıl aradan sonra kökleriyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. Ziyaretçiler bir yandan Horzum'un tarımsal ürünleri hakkında bilgi alırken diğer yandan keşkek ve topalak yemeklerinden tatma fırsatı buldu. 22 Eylül Pazar günü saat 11.00'de kortej yürüyüşü ile başlayan şenliğe Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Koordinatörü Muhittin Cumhur Şener, Türkiye Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği üyeleri, partililer ile 46 dernek temsilcisi katıldı. İlk kurşun efelerinin zeybek gösterisinin ardından Turgutlu mehteren takımı bir gösteri yaptı.

    İlki düzenlenmesine karşın şenliğe katılımın oldukça yoğun olduğunu anlatan Horzum Köyü Yörük Şenliği organizatörlerinden Ümmet Sarıbaş (41) köylülerin kendi aralarında para toplayarak bu şenliği gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Horzum'un Ödemiş'in sınır köyü olduğunu hatırlatan Sarıbaş, "İzmir'e en uzak köylerden biri Horzum'u tanıtmak istedik. Köyümüzde üretilen barbunya, fasulye, patates, domates gibi tarımsal ürünleri sergiledik. Gübre, mazot ve elektrik girdileri nedeniyle üreticilerimiz zor durumda. 80 kuruşa patates satıyoruz, kurtarmıyor. Domates tarlada kaldı çünkü piyasası yok. Bu şenlik aracılığıyla bu sorunlarımızı da dile getirmiş olduk" diye konuştu. Şenliği geleneksel hale getirmek istediklerini ifade eden Sarıbaş, Horzumlular ile ilgili şu bilgileri verdi:

    "Bu yörük şenliği ile tüm Horzumluları bir araya getirmeyi amaçladık. Biz Alaşehirliyiz. 130 yıl önce oradan gelmişiz. Şenliğimize Alaşehir'in 8 köyünden geldiler.130 yıl sonra buluşmuş ve köklerimizle bir araya gelmiş olduk. Bu şenlik bizden sonra da genç nesiller tarafından sürdürülsün istiyoruz."

    ZİYARETÇİLERE ÇAM FİDANI

    Günlük 80 tonlara kadar çıkan domates, barbunya ve fasulye üretiminin yaygın olduğu Horzum Mahallesi'nin genç muhtarı Yılmaz Öz (36) de ziyaretçilerle tek tek ilgilendi. İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu ve Doğan Kalender ile bazı sanatçılar türküleriyle şenliğe renk kattı. Zeybek ve harmandalı oyunlarının sunulduğu şenlikte Horzum'un kendi ekmeği bazlama satıldı. Ayrıca şenliğe gelen tüm ziyaretçilere çam fidanı dağıtıldı.

    Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow