hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İpekböceği üretimine dut fidanı desteği

    İpekböceği üretimine dut fidanı desteği
    expand

    İpekböceği üretimine dut fidanı desteği

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Ödemiş ilçesinin kırsal Gölcük (Zeytinlik) Mahallesi'ndeki belediye tarafından tahsis edilen arazide, 'Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi' kapsamında 650 adet dut fidanı törenle toprakla buluşturuldu. Törende ayrıca, proje kapsamındaki ipekböceği yetiştiriciliği kursunu başarıyla tamamlayan kadın üreticilere sertifikaları da dağıtıldı.

    Ödemiş Belediyesi, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak yürüttüğü 'Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi' çerçevesinde, geçen eylül ayında Gölcük (Zeytinlik) Mahallesi'nde İpekböceği Evi'ni hizmete açtı. Ödemiş Belediyesi, proje kapsamında şimdi de üreticilere, ipek böceği yetiştiriciliğinin olmazsa olmazlarından olan dut yaprağı sağlanması için tahsis ettiği alanda, Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Kozabirlik) destekleriyle 650 dut fidanını törenle toprakla buluşturdu. Fidan dikim töreni öncesi İpekböceği Evi önünde sertifika töreni düzenlendi. Törene, CHP'li Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Ateş, İŞKUR Torbalı Şube Müdürü Cemil Altun, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, Bursa Kozabirlik Yönetim Kurulu üyesi Durmuş Yılmaz, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

    'İPEKBÖCEĞİNİN TEK BESİNİ DUT YAPRAĞI'

    Törende konuşan Nazmiye Aynalı, geçmişte bölgede yaygın şekilde yapılan ipekböcekçiliğinin kadınların emeğiyle yeniden canlanacağına dikkati çekip, destek veren herkese teşekkür etti. Bursa Koza Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz, ülkemizde ipekböcekçiliğinin yaygınlaşması için verilen tüm emeklerinin destekçisi olduklarını belirtip, bundan sonra da Ödemiş ipeğinin yeniden canlanması çabalarına katkı sunmaya hazır olduklarını vurguladı. Yılmaz, bu amaçla 'Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi' için ipekböceğinin tek besini olan dut yaprağını temin etmek üzere dut fidanı desteği sunduklarını kaydetti.

    'SOSYAL PROJELER GİBİ EKONOMİK PROJELERİ DE DESTEKLEMEK ZORUNDAYIZ'

    Ekonomi belediyeciliği ile bölgede tarımsal üretim ve hayvancılığın yanında olmaya çalıştıklarını vurgulayan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, "İpeğin, ipekböcekçiliğinin bölgemizde köklü bir geçmişi var. Zeytinlikli kadınlarımız bu projeye dört elle sarıldılar. İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğü'müzün göstermiş olduğu destekle kadınlarımızın maharetli elleri ve emeğiyle kozanın ipeğe dönüşmesi bizler için en büyük mutluluk olacak. Bu nedenle üretici kadınlarımız kadar biz de heyecanlıyız. Buradaki üretim kazanç olarak ailenize ve yuvanıza katkı sunacak. Bundan daha güzeli yok. Kadınlarımız bizzat üretimin içerisinde yer alacak. Biz artık, sosyal projeler kadar ekonomik projeleri de desteklemek zorundayız. Ekonomik belediyeciliği bölgemizde sunmamız ve üreticimizi desteklememiz gerekiyor. Kurumlarımızla birlikte nerede ne ihtiyaç varsa ilgileniyoruz ve neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz" dedi.

    BAŞKAN ERİŞ'E TEŞEKKÜR PLAKETİ

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi' kapsamında Ödemiş Belediyesi iş birliğiyle başlatılan çalışmanın 1990'lı yıllarda sekteye uğrayan ipekböceği yetiştiriciliği ve dokumacılığını kadın üreticiler tarafından canlandırılmasını hedeflediğini söyleyen İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak da kadın üreticilerin tarihsel mirasa sahip çıkarak hem yöre hem de ülke ekonomisine katkı sunacaklarını kaydetti. Çumak, konuşmasın ardından Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'e de projeye sunduğu katkılar için teşekkür plaketi verdi. Projede emeği geçen diğer kişi ve kurum temsilcilerine plaketler sunulurken, eğitimleri başarıyla tamamlayan kadın üreticilere de sertifikaları, protokol üyelerince takdim edildi. Projede yer alan kadın üreticilerden Nazmiye Aynalı'ya sertifikasını Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş birlikte verdi. Aynalı, sertifikasını Gölcük Mahalle Muhtarı olan eşi Ferit Aynalı ile aldı.

    Tören, Ödemiş Belediyesi tarafından tahsis edilen 6 bin 370 metrekare alana 650 adet dut fidanının dikilmesi ile sona erdi.

    Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow