hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Sergisi 15'inci kez açıldı

    Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Sergisi 15inci kez açıldı
    expand

    Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Sergisi 15'inci kez açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR'in Ödemiş ilçesinde, bu yıl 15'incisi düzenlenen Süs Bitkileri Üreticileri Sergisi açıldı.

    Ödemiş Belediyesi'nin katkıları ile düzenlenen 15'inci Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Sergisi açıldı. 20 Ekim'e kadar gezilebilecek serginin açılış törenine, Ödemiş Kaymakamı Fikret Kasım Dayıoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Ardıcak, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, Türk Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Pakcan, İzmir Sanayi ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Küçükkurt,  üreticiler ve Ödemişliler katıldı.

    Ödemiş Süs Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Ardıcak, daha az  asfalt, daha az beton çok yeşil bir dünya hayal ettiklerini belirterek, şöyle dedi:

    "Sergimiz üretici ve tüketicinin buluşma noktasıdır. Ödemiş beraberinde Küçük Menderes'in bulunduğu konum itibariyle elverişli toprak yapısı ve ender bulunan mikro klima sistemiyle fidancılık sektörünün kalbi konumundadır. Sadece ülkemizin değil dünyanın da en büyük sorunlarından biri olduğunu inandığımız iklim krizine dikkat çekmektedir. Sergimizin ana teması, iklim krizinin etkileri hakkında farkındalık yaratmaktadır. Türkiye'nin ekonomik krizden en başta etkilenen sektörü olmamıza rağmen, biz iklim krizi ve küresel ısınmayla mücadelenin en etkili yolu bitkilendirmek ile mümkün olacağına inanmaktayız. 15 yıldır kendi imkanlarımız dahilinde organize ettiğimiz sergimizin daha iyi bir seviye ye taşımak adına birlikten kuvvet doğar ilkesine dayanarak daha az  asfalt, daha az beton çok yeşil bir dünya hayal ediyoruz."

    'BELEDİYELER ALIMLARI DURDURDU, ÜRETİCİ ZORDA KALDI'

    Süs Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar da son 1,5 yıldır sektörde işlerin iyi gitmediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

    "2 binli yıllardan önce sektörümüz kendi yağıyla kavrulan, özel, sektörel işler ile ihracat yapan bir sektördü. 2000'li yıllardan sonra, belediye alımlarıyla, kamu alımlarıyla, ciddi bir sıçrama yapan bu anlamda kat ve kat büyüyen bir sektör olduk. Bu ilk başlarda hem bizim hem de üreticilerimiz için güzel bir gelişme oldu. İyi bir süreçti fakat son bir 1.5 yıldır; özellikle bunu üçüncü dönem olarak değerlendiriyorum, belediye alımlarının durması ile birlikte şu an üreticilerimiz çok zor durumda. Fidanlıklar, bahçeler bitkilerle dolu ama alım yok. Böyle olmasında da aslında biraz üreticiler olarak bizler de sorumluyuz. Sadece belediyelere bel bağlayarak, üretim yapmanın şu an acısını çekiyoruz. Uzun zamandır söylediğim bir şey var. Bizim sektörümüzün bir ihracat ayağı da olmalı. İçeride perakende sektörüne de hitap etmeli sadece belediye endeksli çalışmamalıyız.  Belediyelerimize de bu günlerde çok büyük işler düşüyor. Sektörümüze can suyu vermeleri gerekiyor. Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi birkaç yıldır Hollandalı bir firmayla ıslah çalışmalarını başlatmıştır. Kendilerini kutluyorum."

    'YERLİ TOHUM İÇİN MİLLET BAHÇELERİ'NDE ÇALIŞMA BAŞLATILDI'

    Türk Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Pakcan da uzun zamandır üzerinde durdukları yerli tohum konusunda Millet Bahçeleri'nde üretim için gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi.

    Kaymakam Fikret Kasım Dayıoğlu ve Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş da süs bitkileri konusunda üreticinin her zaman yanında olduklarını ve sorunlarını çözmek için ellerinde geleni yapacaklarını belirti. Konuşmaların ardından rotokol üyeleri kurdelesini keserek 5'inci Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Sergisi'ni ziyarete açtı. Açılışın ardından protokol üyeleri ve açılışa katılarlan fuarda yer alan 90 firma tarafından açılan 140 standı gezi, buradaki süs bitkileri konusunda bilgi aldı.

    Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

    FOTOĞRAF

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow